al
SOS Dječija sela BiH i World Vision u BiH potpisali su sporazum o partnerstvu

Filantropi

SOS Dječija sela BiH i World Vision u BiH potpisali su sporazum o partnerstvu

07.11.2018 14:24:36 / Izvor: Akta.ba

Prema procjenama  IOM-a i UNHCR-a, u Bosnu i Hercegovinu je u proteklih deset mjeseci ušlo nešto više od 21.000 migranata/izbjeglica, od kojih je preko15.000 izbjeglica pronašlo put ka EU, dok se oko 6.000 još uvijek nalazi na teriotriji BiH, najvećim dijelom u Unsko-Sanskom Kantonu.

Povećanjem broja tražioca azila i izbjeglica u BiH, situacija u kojoj se nalaze djeca i porodice sa djecom se značajno pogoršala, te su u cilju efikasnijeg djelovanja i kvalitetnijeg doprinosa sektoru pružanja pomoći, SOS Dječija sela BiH i World Vision u BiH potpisale sporazum o saradnji.

Kao prva zajednička aktivnost predviđena je uspostava mobilnog Kutka za djecu u Unsko-Sanskom kantonu i još jedan kutak za djecu u Centru za smještaj migranata u mjestu Ušivak u općini Hadžići.

Kutak za djecu će osigurati siguran i stimulativan prostor u kojem će djeca u pokretu moći dobiti potrebnu psihološku i informativno-edukativnu podršku, ali i priliku i prostor za igru, druženje, edukativne i zabavne sadržaje.

Dodatno, sporazum predviđa zajedničke aktivnosti organizacija SOS Dječija sela BiH i World Vision u BiH u cilju unaprijeđenja položaja, zaštite i dobrobiti, ne samo djece migranata/izbjeglica nego i ostale ranjive djece i njhovih porodica u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi