Predstavljamo

Studijska posjeta Spomeniku prirode "Tajan" i Varešu

U sklopu projekta Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva organiziran je studijski posjet Spomeniku prirode Tajan i Varešu.

17.07.2017 10:15:47 / Izvor: Akta.ba

U sklopu projekta "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije" financiranim od strane EU, organiziran je studijski posjet Spomeniku prirode Tajan i selima Strica i Zarudje u Varešu.

Studijski posjet je organiziran 12. i 13. 7. 2017. godine za predstavnike udruženja i organizacija uključenih u projekt i zainteresirane za udruživanje u klaster ruralnog turizma, s ciljem razmjene iskustava i posjete primjerima dobre prakse.

Prvog dana posjeta, sudionici su posjetili Spomenik prirode Tajan između općina Zavidovići i Kakanj. Područje Spomenika prirode bogato je čistim vodenim tokovima, kanjonima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama. Šire područje Tajan, površine oko 50 km2, proglašeno je zaštićenim 2008. Godine. U sklopu projekta koji je financiran sredstvima EU, na cijelom području Tajan uređene su i markirane pješačke i biciklističke staze, urađena turistička signalizacija, izgrađen turistički info centar i nabavljena oprema za brdski biciklizam, speleologiju i planinarenje.

U neposrednoj blizini Spomenika prirode je i seosko domaćinstvo Menzil u Kamenici. Vlasnici ovog seoskog domaćinstva su se među prvima u ovom području počeli baviti ruralnim turizmom. Članovi su Klastera iznajmljivača smještaja u Kamenici koji trenutno broji 15 domaćinstava/vikend kuća. Obitelj Menzil posjeduje nekoliko bungalova za iznajmljivanje, a bavi se i pčelarstvom pa svojim gostima poslužuju isključivo domaću hranu i proizvode, u što su se uvjerili i sudionici ove studijske posjete.

Nakon domaćinstva Menzil, uposlenici turističkog info centra u Kamenici predstavili su svoje aktivnosti i rad da bi zatim uz pratnju certificiranog vodiča i čuvara u Spomeniku prirode posjetili i pećinu Srednje stijene, vrijednom speleološkom objektu poznatom po ljepoti i brojnosti pećinskih ukrasa a otvorena je za turističke posjete.

Drugog dana organizirana je posjeta selima Strica i Zarudje u općini Vareš. Ovom prilikom posjetili su Farmu "Zaruđe" i izletište "Wigwam" gdje su se upoznali sa proizvodnjom sira a potom su posjetili farmu koka nosilja i proizvođače tjestenine PD "Grga".

Kako je Strica poznato kao selo u kojemu se još od 1983. godine bave i ruralnim turizmom, sudionici posjeta obišli su Stricu i Gajinu kuću, jednu od kuća koja se iznajmljuje turistima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo