al

Filantropi

Sušare za voće - Projekat osnaživanja samohranih majki

11.10.2019 08:09:55 / Izvor: Akta.ba

Senada Hot je samohrana majka 5 djece. Muža je izgubila 22. decembra 2009. od karcinoma. Radio je privatno i nije bio osiguran i nije imao dovoljno godina rada da bi zaradio penziju.

Za ovu porodicu jedini prihod bila je stipendija Islamic Relief-a za dvoje dece. Senada uzgaja povrće i obavlja sve poslove kod kuće. Pravi džemove, kisele krastavce, kisele paprike i prodaje lokalno kako bi imala novac za zimu, a radi i za dnevnice u sezonskim poslovima.

"Pokrenula sam mali posao zahvaljujući Islamic Relief-u i mislim da će biti vrlo uspješan.

Trenutno sušim jednu turu jabuka. Dio jabuka i šljiva sam već osušila pa sam ih prodala. Imam još sušenog voća spremnog za prodaju a povezana sam sa ženom sa pijace koja kupuje sve voćne proizvode koje napravim i zaista sam sretna što mogu odmah prodati. Nastojat ću da osušim što više voća dok sezona traje.

Moj plan nakon ovoga je sušenje bilja. Već imam ugovor s lokalnom biljnom apotekom a dogovorila sam i za sušenje povrća i bilja za "Eko začini".

Novcem koji sam dosad zaradila, platila sam prvi dio kredita koji sam uzela za renoviranje ove prostorije, tako da odgovara za sušaru. Pomogla mi je i olakšala puno i na vrijeme jer je započela škola i uspjela sam svojoj djeci kupiti školsku opremu, odjeću i obuću. Vrlo sam zadovoljna i rad je bio uspješan. Zaista sam sretna. Želim zahvaliti svim donatorima i Islamic Relief-u. Neka Allah nagradi sve donatore za pružanje sušare i stvaranje boljih uvjeta za život mojoj djeci", istakla je Senada.

Projekat sušara za voće namijenjen samohranim majkama u Bosni i Hercegovini olakšati će život porodicama i pružiti nove mogućnosti za prihode.

Porodicama je obezbijeđena edukacija i pružena podrška za savjetovanje i korištenje sušara za voće.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi