al
Targer E&C – jačanjem kompetencija do veće konkurentnosti na tržištu

Predstavljamo

Targer E&C – jačanjem kompetencija do veće konkurentnosti na tržištu

14.09.2018 09:32:23 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina ima idealnu stratešku lokaciju u odnosu na centre automobilske industrije u Evropi i to ne samo zbog svog geografskog položaja koji omogućava realizaciju "just-in-time" isporuka uz veoma niske logističke troškove, nego i zbog svoje dugogodišnje tradicije u automobilskoj i metalskoj industriji. Tako se investitorima u automobilsku industriju pruža mogućnost razvoja ne samo sopstvene proizvodnje, nego i mogućnost razvoja poddobavljača unutar granica naše domovine, što dodatno pojednostavljuje veliki i komplikovani lanac dobavljača, a ujedno smanjuje troškve proizvodnje. Sve navedeno daje dodatnu komponentu konkurentnosti domaćim kompanijama u automobilskoj industriji i ogromnu prednost nad kompanijama lociranim u drugim dijelovima Evrope.

Danas je u Bosni i Hercegovini preko 10 000 ljudi zaposleno u automobilskom sektoru koji je 90% orjentisan prema izvozu, ali to je samo malo dio potencijala koji ova industrija ima u našoj domovini zbog čega je pored potencijala koje već imamo neophodno raditi i na ljudskim potencijalima koji su ključni u bilo kojoj kompaniji. Automobilska industrija je izuzetno specifična kada se radi o zahtjevima i razvoju uposlenika pa i domaće ali i strane kompanije imaju poteškoće u pronalasku kadrova, zbog čega se okreću internom razvoju ljudskih potencijala.

Targer Engineering & Consulting tim ima dugogodišnje iskustvo u automobilskoj industriji i svjesni poteškoća s kojima se ove kompanije susreću, odlučili smo pokrenuti prve specifične automotive seminare koji su sigurno samo početak našeg rada na razvoju kompetencija svih onih koji već rade ali i onih koji žele da rade u sektoru automobilske industrije. Više o nama možete vidjeti ovdje.

Prvi u nizu treninga koje planiramo realizirati su dva treninga vezana za obavezujući standard u automobilskoj industriji, IATF 16949. Prvi seminar detaljno obrađuje sve novosti i promjene koje je IATF donio u odnosu na ISO TS i namijenjen je posebno menadžmentu i svim uposlenicima u kompanijama u automobilskoj industriji, kao i onima koji tek planiraju da se pridruže automotive porodice. Dok je drugi seminar fokusiran na praksu u sprovedbi internih audita, ali je svakako koristan svim uposlenim u ovim kompanijama koje imaju bilo kakvih dodirnih tačaka sa pripremom i realizacijom internih audita.

Potrebe za razmjenom znanja i prakse u automobilskoj industriji u BiH su ogromne, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da su automotive kompanije već godinama naslonjene na podršku izvan granica naše države, koja je često jako spora i skupa. Zbog svega navedenog Targer E&C intezivno radi na razvoju centra kompetencija u automobilskoj industriji u našoj domovini, što će sigurno svim kompanijama i njihovim uposlenicima omogućiti veću konkurentnost na tržištu. Kompletan program naših otvorenih edukacija možete pogledati ovdje, dok raspored naših otvorenih edukacija možete pogledati ovdje.

Za dodatne želje, povoljnu organizaciju "In-house - kućnih" seminara, kao i sva druga pitanja, na raspolaganju Vam stoji edukacijski tim Targer SOI.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo