al
Top događaji u Sarajevu od 4. do 10. oktobra

Turizam i gastro

Top događaji u Sarajevu od 4. do 10. oktobra

04.10.2018 13:47:54 / Izvor: Akta.ba

Sarajevo u sedmici od 4. do 10. oktobra nudi brojne događaje, od kojih je www.sarajevo.travel portal izdvojio najzanimljivije.

Ostalo je još par dana kada imate mogućnost u sarajevskim pozorištima uživati u predstavama 58. izdanja Međunarodnog teatarskog festivala MESS, koji traje od 29. septembra do 6. oktobra.

Astronomsko društvo ORION raznovrsnim programom u svojim prostorijama na adresi Save Skarića 2, u četvrtak i petak (4. i 5. oktobar) obilježava Svjetsku sedmicu svemira.

Ljubitelje umjetnosti u Sarajevu očekuje bogat vikend, u Umjetničkoj galeriji BiH sve do 11. oktobra možete pogledati izložbu Trnoružičnjak: Suite Selme Đulizarević Karanović, a od 4. do 18. oktobra izložbu Izvan oblika Ane Crespo i Melihe Teparić, dok od 5. do 18. oktobra u Školi primijenjene umjetnosti traje izložba radova profesora ove institucije.

Teatarski performans Welcome, koji se održava u okviru MESS-a i preispituje naš intimni odnos prema izbjeglicama, možete pogledati u petak, 5. oktobra, na Olimpijskom bazenu Otoka.

Sedmicu završite plesom u klubu Silver & Smoke, gdje u petak nastupa švicarski DJ Laolu čiji techno i house setovi garantuju sjajnu atmosferu.

Dinamični vikend u subotu, 6. oktobra, možete nastaviti u Sportskoj dvorani Grbavica uz Just Dance Fest i nastupe plesača i plesnih skupina iz BiH i Hrvatske u modernim plesovima.

Ljubiteljima sporta preporučujemo utakmicu FK Željezničar – FK Čelik koja se taj dan igra na stadionu Grbavica.

Posebna poslastica za ljubitelje opere je direktan HD prenos čuvene Aide Giuseppea Verdija New York Metropolitan Opere u subotu, 6. oktobra, u Kamernom teatru 55.

Ako subotnju večer želite provesti uz starogradske pjesme, preporučujemo vam koncert srbijanske grupe Legende. Oni će nastupiti u Pivnici HS, smještenoj u okviru Sarajevske pivare – najstarijeg industrijskog postrojenja u BiH i jedine pivare koja je kontinuirano proizvodila u dva velika carstva – Osmanskom i Austro-Ugarskom.

Nedjelja je idealan dan za posjetu muzeju, pa ljubiteljima savremene umjetnosti preporučujemo Historijski muzej BiH koji pored bogatih postavki o historiji BiH krasi i rad velikog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije.

Rad je dio kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji u okviru projekta Umjetnost svijeta u Sarajevu neke od svojih vrijednih eksponata predstavlja kroz ostale sarajevske kulturne institucije.

Za ponedeljak, 8. oktobar, u Galeriji Općine Novi Grad zakazano je otvorenje izložbe fotografija Rohingya Davida Verberckta, koja opisuje patnje pripadnika ovog naroda, pa ako ste pristalice angažovane umjetnosti, izložbu možete posjetiti do 19. oktobra.

Ovu večer možete provesti i uz jazz u izvedbi mlade sarajevske muzičke umjetnice Nikoline Vujić koja sa svojim kvartetom nastupa u klubu Jazzbina.

Utorak, 9. oktobar, u znaku je pozorišta, kada izdvajamo premijeru drame Tri sestre sarajevskog režisera Pjera Žalice u Kamernom teatru 55, dok će ove večeri poštovatelji opere uživati u Narodnom pozorištu i La Traviati.

Odmor od užurbane sedmice, kao i predivan pogled na svjetla grada i sjajnu muziku, u srijedu, 10. oktobra, potražite u SOne Sky Lounge-u, na krovu hotela Courtyard by Marriott, gdje nastupa sjajna sarajevska pjevačica Lana Hamza.

Idealan izbor za ovu večer je i nastup Nermina Alukića Čerkeza, legendarnog interpretatora i kantautora, koji će svojom emotivnom izvedbom etno, sevdah i pop-rock repertoara oduševiti publiku u YU Caffe-u.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro