al
Tradicionalne sorte: Hercegovačka žilavka Vukoje®

Turizam i gastro

Tradicionalne sorte: Hercegovačka žilavka Vukoje®

15.08.2017 09:31:06 / Izvor: Akta.ba

Hercegovačka Žilavka Vukoje je vino proizvedeno od grožđa sa Carskih vinograda Ušće, specifičnog mikrolokaliteta udaljenog 10 km od Trebinja. Taj lokalitet je još Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za uzgoj ove autohtone sorte vinove loze, podigavši čuvene Carske vinograde i sa kojeg je ekskluzivno vino otpremano na carski dvor u Beču. Ovoj sorti hercegovačkog vina poznatog još iz doba Rimljana, posebno priznanje kvalitetu Žilavke Vukoje odali su francuski enolozi, koji su je uvrstili na Svjetsku vinsku kartu u Bordou i to kao jedino vino iz BiH.

Berba ove sorte je ručna i počinje krajem septembra i sa prvim danima oktobra. Ovo vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa vinogradarske breskve, hercegovačkog bilja, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom. Prepoznatljive je žuto-zelenkaste boje.

Za Hercegovce je vino stil života, tradicija, simbol opstanka na posnom Hercegovačkom kršu, koje generacije vijekovima povezuju sa tradicionalnim Hercegovačkim specijalitetima. Odlično se slaže sa morskim plodovima, morskom i riječnom ribom, piletinom i ćuretinom, pečenom prasetinom i jagnjetinom, dimljenim šaranom i hercegovačkom pršutom. Najbolje prija uz sir iz ulja, sir iz mješine, kozji sir i edamer. Servira se na temperaturi od 12 °C. Sortni sastav: Žilavka 95%, Bena 5%.

Ovo je još jedna potvrda kvaliteta za vina iz Podruma Vukoje 1982 koji su na najvećem svjetskom vinskom takmičenju AWC Vienna pored osvojenih zlatnih i srebrnih medalja proglašeni i za najboljeg nacionalnog proizvođača vina u BiH. Na taj način Vinarija Vukoje je sasvim sigurno postala predvodnik savremenog vinarstva u ovom dijelu Evrope.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro