al

Filantropi

U bosanskokrupskom vrtiću svečano otvoreno igralište

03.10.2019 11:54:06 / Izvor: Akta.ba

U bosanskokrupskom vrtiću svečano otvoreno igralište koje su donirali Raiffeisen banka i Western Union

JU "Dječije obdanište i dom učenika" Bosanska Krupa u kojoj boravi oko 90 mališana, zahvaljujući Raiffeisen banci i Western Union-u, bogatija je za igralište sa šest namjenskih sprava. Njegova izgradnja je završena ranije, ali je danas uz prisustvo donatora, načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, predstavnika ustanove i djece, svečano otvoreno i predano na korištenje.

Vrtuljak, tobogan, klackalica, ljulje, samo su neki elementi novoopremljenog igrališta u dvorištu bosanskokrupskog vrtića koje brojni mališani od skoro koriste za zabavu i što je još značajnije razvoj motoričkih vještina. Igralište su opremili Raiffeisen banka i Western Union povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje.

"Posebnu pažnju posvećujemo tome da rekviziti na igralištima zadovoljavaju sve tehničke i druge standarde, te da su u potpunosti neškodljivi za okoliš. Slijedeći svoju Strategiju održivosti, Raiffeisen banka podržava različite institucije i organizacije čija je namjena unapređenje okruženja u kojem borave djeca", ističe direktorica Retail prodaje Raiffeisen banke Azra Hadžiomeragić.

Vrijednost igrališta, kako kažu u ustanovi, ne mjere time koliko je uloženo novca, nego koliko obogaćuje odgojno-obrazovni proces djece.

"U periodu najznačajnijeg rasta i razvoja, a to je predškolski period, djeca trebaju biti na svim mogućim spravama kao što su vrtuljak, klackalice, njihalice, penjalice itd., da se kreću i napreduju u prirodi, na igralištima, a ne pred televizorima, tabletima, telefonima. Radi se o šest vrtićkih jako vrijednih sprava sa zaštitnim podlogama kako bi igra bila sigurna i bezbjedna. Za nas ovo igralište znači mnogo, jer kao ustanova imamo težnju opremanja, pripremanja prostora adaptiranog i prilagođenog za djecu. Naša misija je bila svake godine jedna igračka, međutim, zahvalni smo našim donatorima što su odlučili da u Bosansku Krupu doniraju kompletno igralište", naglašava direktorica JU "Dječije obdanište i dom učenika" Alma Mesić.

Inače, JU "Dječije obdanište i dom učenika" ima četiri odgojne grupe u kojima se provodi primarni program za predškolski odgoj i obrazovanje, te grupu za produženi boravak u kojoj je zastupljen program za školsku djecu prvog i drugog razreda. U primarnom programu sa poštivanjem novih pedagoških standarda i normativa smješteno je od 85 do 90 djece, u odnosu na prošlu godinu manje za 18 djece, ne zato što nedostaju, oni se nalaze na "listi čekanja", ali se ne mogu uključiti u redovan proces jer to ne dopuštaju standardi.

"Apelujemo na lokalnu zajednicu, na naše Ministarstvo, da nam omoguće proširivanje vrtića. Mi smo pokrenuli i peticiju jer na listi čekanja u ovom trenutku imamo preko 35 djece, više nego dovoljno za jednu grupu", dodaje direktorica Mesić.

Ceremonija svečanog otvaranja igrališta upotpunjena je nastupom starije odgojno-obrazovne grupe "Pčelice", te uručenjem simboličnih poklona donatorima u čijoj su izradi učestvovala i djeca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi