al
U Goraždu se susrela djeca bez roditeljskog staranja FBiH

Filantropi

U Goraždu se susrela djeca bez roditeljskog staranja FBiH

17.10.2019 08:20:09 / Izvor: Akta.ba

U sklopu obilježavanja Nedjelje djeteta je u Goražde je održana centralna manifestacija pod nazivom "Osmjeh kraj Drine" u sklopu koje je u posjeti ovom gradu oko 60 djece bez roditeljskog staranja.

Djevojčice i dječaci iz pet organizacija koje brinu o djeci bez roditelja, donijeli su u Goražde svoje osmjehe koji su se na najljepši način susreli sa osmjesima dobrodošlice njihovih goraždanskih drugara i organizatora ove manifestacije. Jedinstvene i po mnogo čemu vrijedne svake pažnje, manifestacije koja će trajati nekoliko dana, a već na otvaranju je podarila svim njenim učesnicima beskrajnu toplinu.

Susreti koji su dio programa obilježavanja Nedjelje djeteta u FBiH imaju za cilj pružiti djeci zabavu, edukaciju i rekreaciju kroz upoznavanje i druženje sa djecom iz drugih institucija i organizacija, te djecom Goražda.

"Realizirajući različite aktivnosti, mi u organizaciji SOS Dječija sela BiH, nastojimo da djeci i odraslima približimo koncept dječijih i ljudskih prava, ali i da promoviramo pravo djece na život u porodici, na adekvatno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i na život u sigurnom okruženju bez nasilja kako u porodici tako i u lokalnoj zajednici. Svakako o dječijim pravima posebno govorimo i posebno ih promovišemo u okviru programa obilježavanja Dječije nedjelje. Tako i ove godine uz podršku i partnerstvo sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike FBiH, te kantonalnim ministarstvom, organizovali smo i realizujemo obilježavanje Dječije nedjelje i kroz Susrete djece bez roditeljskog staranja kao centralne manifestacije koja se dešava u oktobru mjesecu u Gradu na Drini", rekao je na svečanosti otvaranja manifestacije, u ime domaćina, direktor programa SOS u Goraždu i domaćin susreta Alija Lapo.

"Zahvaljujemo svima koji su pomogli da organizujemo ove susrete, resornom federalnom i kantonalnom ministarstvu, Centru za socijalni rad BPK, Gradu Goraždu te partnerskim organizacijama World Vision, UŽ „Seka“ i JU za predškolski odgoj i obrazovanje. Našim gostima koji su došli u Goražde želim da ih osmijesi sa Drine prate cijelog života",  dodao je Lapo.

Djecu iz domova koji su na susrete stigli iz raznih krajeva FBiH pozdravili su gradonačelnik Goražda, dr.sci. Muhamed Ramović, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, predstavnik federalnog ministrstva rada i socijalne politike Miroslav Mauhar i resorni ministar u BPK Goražde Eniz Halilović. Djevojčica Erna Mujezinović koja je jedan dan obnašala funkciju učenika – gradonačelnika zvanično je otvorila goraždanske susrete djece bez roditeljskog staranja.

Svoje drugare iz organizacija koje brinu o djeci bez roditeljskog staranja, izvedbama pjesama sa goraždanskog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja” pozdravili su Iman Bajrović, Afan Vehabović, Hena Herić i Sara Bašić.

Uslijedilo je i predstavljanje djece po grupama a učesnici susreta obišli su i goraždanski Zavičajni muzej, te "Most ispod mosta", a odali su počast ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina. Narednih dana programom je predviđen niz radionica, sportskih i drugih događaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi