al

Filantropi

U naselju Ramići JU Zavoda Pazarić otvorene tri nove kuće

07.09.2016 11:59:43 / Izvor: Akta.ba

Svečanim otkrivanjem ploča sa nazivima novosagrađenih kuća u naselju Ramići JU Zavoda Pazarić otvorene su tri kuće u kojima će novi, topli dom pronaći tridesetak korisnika JU Zavoda Pazarić.

Uz prisustvo brojnih gostiju, ploče su otkrili federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavnici donatora iz Udruženja “Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V.” iz Njemačke: Almir Karamehmedović Rolf Metzemaier i Harald Unser, te direktor kompanije „Hifa-Petrol“ d. o. o. Sarajevo, Hajrudin Ahmetlić.

Za realizaciju izgradnje tri nova objekta u kojem će stanovati osobe sa intelektualnim poteškoćama u JU Zavodu Pazarić nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo je 360. 000 KM, dok su prijatelji iz Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V. iz Njemačke, obezbijedili 175. 000 Eura.

Hifa-Petrol d. o. o. Sarajevo je obezbijedila 42. 000 KM za kupovinu namještaja i tehničkih uređaja za sve tri kuće.

Kako su naglasili predstavnici donatora i resornog ministarstva cilj je osigurati što kvalitetnije uslove života ljudima koji žive u JU Zavodu Pazarić. Stanovanje uz podršku u lokalnoj zajednici projekat je deinstitucionalizacije JU Zavoda Pazarić, koji predstavlja još jedan korak u primjeni evropskih standarda u zbrinjavanju osoba sa inetelektualnim poteškoćama u razvoju.

Ministar Drljača je naglasio veliku važnost ove vrste Projekata kojim se poboljšavaju uslovi života osobama sa invaliditetom u JU Zavodu Pazarić, te da će nadležno Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i u budućnosti pružati punu podršku ovIm razvojinim projektima. Ministar se zahvalio i donatorima iz Njemačke na finansijskoj podršci u izgradnji tri nove kuće.

Almir Karamehmedović je pojasnio da Freundeskreis Pazaric Bosnien-Herzegowina e. V. će nastaviti pomagati Ustanovi sve dok se ne zadovolje uslovi za potpuno iseljenje korisnika sa lokacije Zovik JU Zavoda Pazarić gdje uslovi života za osobe sa težim i teškim smetnjama u razvoju nisu uopšte prilagođeni ovim ljudima.

Direktor Hifa-Petrol d. o. o. Sarajevo , Hajrudin Ahmetlić kazao je da mu je bilo zadovoljstvo što je ova kompanija donacijom sredstava za opremanje kuća namještajem uspijela učiniti sretnijim ljude sa invaliditetom.
U znak zahvalnosti za realizaciju Projekta mali i veliki talenti – korisnici JU Zavoda Pazarić su za goste priredili prigodan kulturno-zabavni program.

Otvorenju su prisustvovali brojni saradnici i prijatelji JU Zavoda Pazarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi