Učenici iz Boana digli glas za okoliš: Šavnik dobio ekološku učionicu!

29.07.2021 08:53:11

Osnovci iz Boana, skrenuli su pažnju na činjenicu da u sredini u kojoj žive nije adekvatno regulisano pitanje odlaganja otpada te da nema određenih mjesta za odlaganje otpada

Osnovna škola "Bogdan Kotlica" iz Boana u opštini Šavnik na sjeveru Crne Gore dobila je ekološku učionicu. Riječ je o natkrivenoj vanjskoj učionici koja je izgrađena od prirodnih materijala u dvorišnom prostoru škole. Učionica je opremljena s klupama koje će biti naknadno isporučene i svim onim što je potrebno da 30 učenika te osnovne škole, po potrebi, nastavu mogu pratiti na otvorenom. 

Ekološka učionica, prva takve vrste u opštini Šavnik, izgrađena je u cilju osvještavanja učenika o važnosti čuvanja prirode, pravilnog odlaganja smeća i reciklaže, u sklopu projekta "Zajednički napori za 5% manje otpada – 5% MANJE". Cilj ovog međunarodnog projekta je razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine. 

"Učenici koji su shvatili važnost recikliranja danas, sutra će biti ljudi osviješteni o čuvanju okoliša." – poručio je direktor O.Š. "Bogdan Kotlica" Željko Stanković koji je tim riječima podvukao važnost izgradnje eko učionice ali i brojnih drugih aktivnosti koje su urađene u okviru projekta "Zajednički napori za 5% manje otpada".

Ekološki osviješteni osnovnoškolci iz Šavnika identifikuju probleme i nude rješenja

Ekološkoj učionici upravo se najviše raduju učenici koji su se istakli u ranijim aktivnostima projekta Zajednički napori za „5% manje otpada – 5% MANJE“ i to kroz snimanje videa kojim su ukazali na probleme s upravljanjem otpadom u svojoj sredini te ponudili rješenja. 

Premda su ruralna područja znatno čišća u odnosu na urbane sredine, te se u opštini Šavnik može vidjeti puno manje smeća i zagađenja u odnosu na veće gradove, mladi učesnici projekta, učenici O.Š. „Bogdan Kotlica“ iz Boana u opštini Šavnik, identifikovali su ekološke probleme, ali i ponudili rješenja. 

Evo šta učenici smatraju da treba uraditi u Šavniku kroz 4 koraka!

Osnovci iz Boana, skrenuli su pažnju na činjenicu da u sredini u kojoj žive nije adekvatno regulisano pitanje odlaganja otpada te da nema određenih mjesta za odlaganje otpada. 

Iz tog razloga, otpad često narušava lijep izgled njihovog kraja i šteti okolišu, a naročito rijekama koje još uvijek imaju izrazito čistu vodu. Učenici su ponudili rješenje. Po njima bi nadležne vlasti trebale uraditi sljedeće: 

1.         Odrediti lokacije za odlaganje otpada na seoskom prostoru,

2.         postaviti kontejnere za selektivno odlaganje otpada,

3.         osigurati redovan odvoz otpada te

4.         postaviti signalizaciju koja će jasno označiti mjesto na kojem će se odlagati otpad. 

Među ostalim ciljevima projekta „5% manje otpada – 5% MANJE“ je povećati učinkovitost upravljanja otpadom u 6 projektnih općina kao i podići javnu svijest građana i institucija o korištenju više od 48 lokacija za odvajanje otpada.

U sklopu projekta uskoro se očekuje uspostavljanje ekološke učionice i u O.Š. Pljevlja kao i OŠ Jablanica. Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – CG. Projekt sprovodi Udruženje LiNK Mostar u partnerstvu sa opštinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica (CG). Projekat se provodi na području općina Prozor-Rama, Jablanica i Konjic u BiH, te Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori.

PODIJELI:
TAGOVI: ekološka učionica Link Mostar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija