Uspješan spoj tradicije i inovacije: Sprind ponovo proizvodi Kadaif

18.11.2013 09:24:57
Uspješan spoj tradicije i inovacije: Sprind ponovo proizvodi Kadaif

Prehrambena kompanija Sprind pokrenula je ponovo, u skladu sa zahtjevima tržišta, proizvodnju kadaifa. Ovaj proizvod provjerenog je kvaliteta, prema najstrožijim zahtjevima HACCP i ISO standarda, a služi za pripremu tradicionalne slastice bez koje je teško zamisliti bilo kakav praznik/blagdan.

Prehrambena kompanija Sprind pokrenula je ponovo, u skladu sa zahtjevima tržišta, proizvodnju kadaifa. Ovaj proizvod provjerenog je kvaliteta, prema najstrožijim zahtjevima HACCP i ISO standarda, a služi za pripremu tradicionalne slastice bez koje je teško zamisliti bilo kakav praznik/blagdan.  

Kadaif je, dakle, delicija koja se priprema za posebne goste u posebnim prilikama. Iako neki smatraju da je kadaif nastao u Palestini gdje je poznat kao kanafeh, a drugi tvrde da mu je domovina u Libanonu, uvriježeno je mišljenje da je kolijevka kadaifa, ipak, na Istoku. Uporedo sa širenjem Osmanskog carstva upotreba kadaifa proširila se na Balkanu, u Albaniji i  Grčkoj, a potom i širom svijeta.

U Bosni i Hercegovini je, čini se, ostala navika da se kadaif priprema samo u vrijeme praznika, pa se u ostatku godine vrlo rijetko može negdje kupiti. Međutim, zahvaljujući Sprindu kadaif, sa veoma prihvatljivom cijenom u komercijalnom pakovanju od 500g, dostupan je tokom cijele godine, u svim većim trgovinama u BiH.

Nakon što je nedavno na tržište Sjedinjenih Američkih Država plasirana prva pošiljka Sprindovog kadaifa, očekuje se distribucija i na ostala izvozna tržišta, posebno u zemlje gdje živi bh. dijapsora, a koja iskazuju veliki interes za ovaj 100% domaći proizvod. Kompanija Sprind i na ovaj način nastoji sačuvati i promovirati autohtonost  tradicionalnih bosanskohercegovačkih vrijednosti.

Kako pripremiti kolač od kadaifa

Za pripremu tradicionalnog kolača kadaif potrebno Vam je: 

500 g Sprind Natura Kadaifa, 250 g putera, 200 g oraha, 150 g suhog grožđa.

Za agdu: 600 g šećera, litar vode, 2 vanili šećera, 1 limun.

Polovinu kadaifa ravnomjerno rasporediti po tepsiji. Posuti sjeckanim orasima i suhim grožđem, pa zatim rasporediti ostatak kadaifa. Istopiti puter i preliti preko složenog kadaifa. Peći na temperaturi 190° C  25 minuta.

Dok se kadaif peče prokuhati agdu, tako što šećer stavite u litar vode i kuhate. Pri vrenju kašikom skidajte pjenu, te pustite da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok ili kriške jednog narezanog limuna i vanili šećer. Topao kadaif preliti toplom agdom i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kadaif sjeći na komade i po želji prije serviranja preliti sa malo hladne agde.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana