Uspješno upravljanje novčanim tokovima, obavezama i potraživanjima sa Imel-om

10.09.2021 09:40:21
Uspješno upravljanje novčanim tokovima, obavezama i potraživanjima sa Imel-om

Kako možete kao vlasnik ili menadžer preduzeća umanjiti ovaj rizik? Kako možete poboljšati novčani tok svog preduzeća?

Zašto je važan cash flow menadžment?

Loše upravljanje novčanim tokovima prvi je razlog zašto preduzeća propadaju, naročito mala i srednja, uzrokujući 82% poslovnih neuspjeha, prema studiji američke banke. Kako možete kao vlasnik ili menadžer preduzeća umanjiti ovaj rizik? Kako možete poboljšati novčani tok svog preduzeća?

Prave informacije u pravo vrijeme su odgovor.

Upravljanje novčanim tokovima uključuje razumijevanje nadolazećih obaveza i troškova te njihovu usporedbu sa potraživanjima i budućom prodajom.

Posmatrano iz ugla analitičara, oni preferiraju omjer novčanog toka kao precizan i tačan parametar likvidnosti preduzeća.

Kako proaktivno djelovati?

Ključ za pozitivno poslovanje je proaktivnost. Nemojte čekati da nastanu problemi s novčanim tokovima da nešto poduzmete, radije kontinuirano planirajte unaprijed s predviđanjem novčanih tokova. To je ono što razlikuje uspješna preduzeća od neuspješnih.

ImelBIS ERP predstavlja softversko rješenje koje podržava odvijanje procesa kompanije u svim poslovnim područjima.

Jedan od ključnih segmenata jeste upravljanje obavezama (likvidnošću i solventnošću) sa jedne strane, ali i potraživanjima od kupaca sa druge.

Kako pratiti obaveze i potraživanja?

ImelBIS ERP sistemom predviđeno je niz aktivnosti koje imaju za cilj zadržavanje postojećih kupaca, dobijanje novih kupaca zadovoljenje njihovih potreba, pronalaženje odgovarajućih i pouzdanih dobavljača, segmentiranje tržišta i niz drugih aktivnosti.

U cilju analize obaveza i potraživanja projektovana je posebna opcija Obaveze i potraživanja koja omogućava multidimenzionalnu analizu u okviru praćenja odnosa sa poslovnim partnerima – pravnim i fizičkim licima.

Osnovna namjena ove opcije je zatvaranje računa, analiza kritičnih potraživanja, izrada prijedloga za IOS, izrada prijedloga za opomene za plaćanje, prijedloga za tužbe, analize dospijeća i sl.

Analiza dospijeća kroz ImelBIS ERP

U cilju kvalitetnog upravljanja gotovinskim tokovima, istovremenog praćenja evidentiranog prometa kupaca i dobavljača, kašnjenja u plaćanju, kao i izrade projekcije plaćanja, korisnicima je ponuđena složena analiza prometa pod nazivom Kombinovana analiza dospijeća.

Pristup ovoj analizi omogućen je kroz standardne opcije za praćenje računa i uplata u okviru finansijskog poslovanja, opcija kontrolinga u okviru plana i analize poslovanja, te u izvještajima koji se odnose na finansije i računovodstvo, kao i komercijalne poslove.

Knjiga obaveza u ImelBIS ERP sistemu

U cilju praćenja obaveza koje organizacija ima prema različitim subjektima, predviđena je centralizovana analiza svih obaveza prema dobavljačima, zaposlenicima, državnim i poreskim organima, kao i drugim subjektima.

Da bi ova analiza u potpunosti dala svoj doprinos, neophodno je sve obaveze evidentirati kroz sistem ulaznih računa i ostalih obaveza.

Tako evidentirane obaveze se mogu analizirati korištenjem opcije Knjiga obaveza, koja je prikazana na slici ispod.

Knjiga obaveza kompanijama pruža mogućnost da uspostave visok nivo kontrolinga obaveza i pripreme plan plaćanja na sedmičnom ili mjesečnom nivou.

Plan plaćanja u bilo kom trenutku za bilo koji datum!

Na osnovu knjige obaveza, korisnici ImelBIS ERP sistema mogu vrlo jednostavno i brzo sačiniti plan plaćanja.

Plan plaćanja pojednostavljuje praćenje, odobrenje i izvještavanje o izmirenju obaveza.

Opcija Plan plaćanja omogućava analizu dospjelih računa za plaćanje na datum koji god želimo, uz eventualne korekcije (isključivanje određenih računa i sl.) i kreiranje pregleda na osnovu provedene analize.

Pored kreiranja Plana plaćanja, kroz ovu opciju omogućena je izrada naloga za plaćanje, pojedinačnih i zbirnih. Kreirani nalog za plaćanje može se direktno proslijediti u sistem elektronskog plaćanja, ili na osnovu njega, kreirati standradni – papirni nalog za plaćanje – uplatnica.

 

PODIJELI:
TAGOVI: Imel novčani tokovi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak