al
Uvođenje ISO 37001:2016 Sistemi menadžmenta protiv mita i korupcije

Predstavljamo

Uvođenje ISO 37001:2016 Sistemi menadžmenta protiv mita i korupcije

19.06.2020 14:27:30 / Izvor: Akta.ba

Quality Cert sa svojim akreditovanim Lead Auditorima standarda ISO 37001:2016  Anti-bribery management systems i expertima iz oblasti antikorupcije i bezbjednosti informacija  vrši implementaciju međunarodnog standarda za upravljanje u borbi protiv mita i korupcije svim firmama i Državnim agencijama.

ISO 37001 je prvi međunarodni standard iz oblasti sistema upravljanja namijenjen za borbu protiv mita i korupcije koncipiran tako da pomogne organizacijama u borbi s rizikom od mogućeg podmićivanja u njihovim vlastitim radnim procesima i kroz njihove globalne lance vrijednosti.

ISO 37001 pomoći će u sprječavanju, otkrivanju i rješavanju problema podmićivanja, bilo da se radi o podmićivanju organizacije ili podmićivanju u njenu korist, njenih zaposlenih ili poslovnih partnera. Primjenom povezanih mjera i kontrola, uključujući prateće smjernice, sistem upravljanja za borbu protiv podmićivanja definiše zahtjeve za:

  • politiku i procedure protiv podmićivanja;
  • rukovođenje, posvjećenost i odgovornost rukovodstva;
  • nadzor odgovornog menadžera;
  • obuka za borbu protiv podmićivanja;
  • procjena rizika i provjera projekata i poslovnih partnera;
  • finansijska kontrola, kontrola nabavke, komercijalna i kontrola pri ugovaranju;
  • izvještavanje, praćenje, istraga i pregled;
  • korektivne akcije i stalno poboljšavanje;

Organizacije mogu izabrati da Quality Cert Sarajevo izvrši provjeru njihove usaglašenosti sa zahtjevima ISO 37001 u cilju potvrđivanja da njihov sistem upravljanja za borbu protiv podmićivanja zadovoljava kriterijima iz standarda. Iako certifikacija (ili usaglašenost) sa ISO 37001 ne može garantirati da nije došlo do podmićivanja ili da će se podmićivanje dogoditi u vezi s tom organizacijom. Standard može pomoći organizaciji pri sprovođenju svih odgovarajućih mjera za sprječavanje podmićivanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo