al
Večeras nam stiže mubarek Ramazan: Sutra prvi dan posta

Sport i kultura

Večeras nam stiže mubarek Ramazan: Sutra prvi dan posta

12.04.2021 14:04:51 / Izvor: Akta.ba

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.).

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučujemo oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Store-a.

Obzirom da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, i ove godine je Islamska zajednica formirala tim islamskih učenjaka koji će, kao i prošle godine, odgovarati na vaša pitanja kako bi se ubrzao dosadašnji proces dobijanja odgovora.

U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno.

Kao i dosada vaša pitanja možete slati putem email adrese pitanja@rijaset.ba kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice.

Također, ove godine je unaprijeđena i tražilica za pretragu objavljenih Pitanja i odgovora, i na web-stranici i u mobilnoj aplikaciji.

Stoga, tim iz Islamske zajednice u BiH toplo preporučuju svim njihovim korisnicima da prije upućivanja pitanja pretraže do sada objavljene odgovore, posebno zbog toga što je tokom ramazana veliki broj pitanja sličan ranije objavljenim.

PODIJELI:

TAGOVI: ramazan post

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Sport i kultura