al
Više od supe: Tri razloga zašto je tikva pravi superfood

Turizam i gastro

Više od supe: Tri razloga zašto je tikva pravi superfood

20.10.2020 10:12:14 / Izvor: Akta.ba

"Toliko različitih vrsta tikve podrazumijeva njihovu još raznolikiju primjenu. „Od nje se da pripremiti tako mnogo stvari, pogodna je za supe, lonce, a može se koristiti i u slatkim jelima“, kaže food-blogerica Verena Lang o svojoj omiljenoj vrsti povrća, o tikvi, istinskom superfoodu. Na svome blogu www.aboutverena.com zajedno sa svojom bakom redovno objavljuje tradicionalne recepte od voća i povrća iz vlastitog vrta.

U supi predstavlja toplu hranu za dušu za posebne jesenje trenutke, a uz to pruža tijelu vrijedne hranjive materije. Ako vam ipak treba više razloga da zavolite ovo povrće, onda food-blogerica nudi savjete, kako iskoristiti svaki djelić tikve, a da pritom svakome bude ukusno. Plus: Jedan sasvim drugačiji recept.

Više od supe: Tri razloga zašto je tikva pravi superfood 

Za fit i vitko tijelo

Beta karoten, koji srži (i ponekoj kori) daje svoju narandžastu boju i sadržana kiselina pogodni su za vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Vitamin A, osim toga, pogoduje vidu. I: Bubrezi i mjehur obradovat će se kaliju (tikve sadrže 300 miligrama kalija na 100 grama). Isti pomaže tijelu da ispušta vodu na prirodan način, čime i tijelo postaje vitkije.

Iskoristiti ostatke

Većina recepata vrti se oko srži tikve. Kora – izuzev kod hokaido tikve – često nema svoju primjenu. Food-blogerica Verena Lang ipak ništa ne baca. Ona nudi savjete kako iskoristiti ostatke, a da pritom svima bude ukusno: „Koru sačuvam, od nje zajedno s drugim ostacima povrća napravim temeljac za dodatni okus jela. A ako nešto ostane, ostatke ploda tikve iskoristim za mus. Njega začinim kardamomom i cimetom te dodam grčki jogurt.“

Tikva je ukusna i slatka i slana

Kada su dani hladniji, kremaste supe od tikve pravi su užitak. Da li će ista biti slatka ili slana, ovisi o nama, jer aroma tikve dozvoljava različite eksperimente. Ne volite klasičnu supu od tikve? Umjesto krompira iskoristite mrkvu ili dodajte sok od narandže i kokosovo mlijeko – supa će dobiti voćnu notu, a tipični okus tikve time se prekriva. Food-blogerica Verena Lang kombinuje slatki i slani okus, a u supu dodaje kruške.

Recept: Supa od tikve i krušaka

Sastojci za dvije osobe:

  • 2 male kruške
  • 500 g zelene hokaido tikve (ili narandžaste, muškatne…)
  • 1 mali krompir
  • 1 veliki luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 650 ml dmBio povrtne supe
  • 100 ml pavlake
  • dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 stabljike svježeg peršuna
  • nejodirana morska so
  • dmBio crni biber

Priprema:

Tikvu nasjeći na deblje kriške, kruške prepoloviti, posoliti i pobiberiti i staviti na 20 minuta u rernu.

Koru krušaka odstraniti. Luk i bijeli luk sitno nasjeckati i lagano prepržiti u ulju. Krompir oguliti i nasjeći na kockice. U nasjeckani krompir dodati tikvu (s korom) i kruške te sve skupa dodati u prženi luk. Zasuti povrtnom supom i kuhati 15 minuta.

Iskomadati peršun i zajedno s pavlakom dodati u supu.

Dodati so i biber te servirati.

dm drogerie markt - active beauty: online časopis za zdravlje i ljepotu

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro