al
Visoka delegacija SR Njemačke posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku

Obrazovanje

Visoka delegacija SR Njemačke posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku

02.03.2020 13:49:38 / Izvor: Akta.ba

U sklopu posjete i sastanka sa reisu-l-ulemom u Bosni i Hercegovini, dr. Husein-ef. Kavazovićem, visoka  delegacija iz Savezne Republike Njemačke na čelu sa državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke zaduženim za Njemačku konferenciju o islamu dr. Markusom Kerberom, posjetila je Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu.

U delegaciji su pored dr. Kerbera bili i gospođa Anja Heugel, lična referentica državnog sekretara dr. Markusa Kerbera, Reinhard Busch, šef Referata Njemačke konferencije o islamu; Johannes-Gabriel Goltz, referent u Njemačkoj konferenciji o islamu; dr. Klaus Schindel, referent u Ministarstvu za obrazovanje i istraživanje; prof. dr. Bekim Agai, direktor Akademije za islam u nauci i društvu pri Univerzitetu Frankfrut/Main kao i Petra Kochendörfer, zamjenica ambasadorice SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić, goste je upoznao sa historijatom Biblioteke, njenim bogatim fondovima, kao i značajem Biblioteke na polju čuvanja i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Prilikom posjete Biblioteci gosti su obišli čitaonice, muzejsku zbirku i depo rukopisa, gdje su imali priliku vidjeti najstariji rukopis u Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko primjera bogato iluminiranih rukopisa.

Također, tokom posjete, razgovaralo se i o mogućim vidovima saradnje Gazi Husrev-begove biblioteke sa bibliotekama i naučno-kulturnim institucijama u SR Njemačkoj.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje