Vlažnost zraka: Prirodna zaštita zdravlja i higijena za zrak u prostoru

Predstavljamo

Vlažnost zraka: Prirodna zaštita zdravlja i higijena za zrak u prostoru

02.04.2020 13:32:48 / Izvor: Akta.ba

Relativna vlaga od 40 - 60% smanjuje rizik od infekcije aerosol kapljicama

Optimalno vlažan zrak u zatvorenom prostoru štiti vas, obitelj ali i zaposlenike na radnom mjestu od virusa koji uzrokuju bolesti i istodobno jača prirodne mehanizme imunološkog sistema tijela. To je naše najmoćnije oružje protiv virusa i klica koji izazivaju bolest u zraku koji udišemo. U nastavku ćete saznati sve što trebate znati o korištenju ovlaživača kako biste značajno smanjili rizik od infekcije aerosol kapljicama (najčešći tip infekcije gripom i drugim virusnim zaraznim bolestima u doba burnih epidemija i pandemija).

Optimalno vlažan zrak u zatvorenom prostoru ubija viruse

Kihanje je zarazno i problematično na nekoliko načina! Ako zaražena osoba kiše ili kašlje u zatvorenoj prostoriji, hiljade zaraznih klica kapljica se eksplozivno izbacuju u okolni zrak i ponekad ostaju ondje dugo kao visoko zarazna suspendirana tvar. Ove kapljice mikroba, koje se nazivaju i aerosoli, tvore konglomerat specifičnih patogena, vode i soli, i na njihovu održivost u zraku presudno utječe prevladavajuća vlaga.

Vlažnost između 40 - 60% RH: Virusi umiru u sekundi

Ako se zaražena osoba izbaci ili izbaci u zaraženu osobu u optimalno vlažnom zraku u sobi s relativnom vlagom od 40 do 60%, koncentracija soli unutar kapljica se mijenja na način da se patogen ubije odmah nakon što dođe u kontakt s zrakom.

Vrijeme plutanja i zaraženost zametnih kapljica svode se na nekoliko sekundi, uz nizak rizik od infekcije!

Vlažnost manja od 40% RH: klice su sačuvane i ostaju zarazne duže vrijeme

Previše suh zrak u zatvorenom prostoru ispod 40% RH s druge strane ima upravo suprotan efekat. Iskašljana ili kihana kapljica se osuši, a kristalizirane soli čuvaju stvarni patogen.

Aerosol, koji se smanjio zbog isušivanja, lebdi u zraku više sati i za to vrijeme ostaje visoko zarazan!!

Utjecaj vlažnosti zraka na zaraznost virusima

Nije neuobičajeno da kad kašljete ili kišete u zatvorenim prostorijama, čak i s udaljenosti od nekoliko metara, osječate neugodne poglede prisutnih. Strah od moguće infekcije obično je veći od saznanja o povezanosti vlage zraka u prostoriji i zaraznosti mikroba. Ispod ćete saznati kako optimalna vlaga zraka može značajno smanjiti rizik od infekcije kapljicama u zatvorenim prostorijama. Mikrobne kapljice ispuštaju se u zrak kada se kiše ili kašlje kroz respiratorni trakt zaraženih ljudi. One mogu zaraziti prisutne ljude za vrijeme svog lebdenja u zraku , kada drugi ljudi udahnu te čestice aerosola. Nije važno znati "je li" klica zarazna, već "koliko dugo se nalazi u zraku"! Vlažnost zraka u sobi igra presudnu ulogu za preživljavanje i plutajuće ponašanje aerosola!

Suhi zrak (0 - 39% r.v) dugo drži viruse zaraznim

Previše suh zrak u zatvorenom prostoru u hodniku od 0 do 39% relativne vlage povećava rizik od infekcije zrakom aerosola.

  • Visoko vrijeme plutanja u zraku
  • Patogeni u aerosolu čuvaju se u kristaliziranoj soli
  • Patogeni ostaju zarazni u zraku

Optimalno vlažan zrak (40 - 60% RH) ubija viruse

Vlažnost zraka u sobi od 40 do 60% predstavlja izuzetno nepovoljno okruženje za patogene i smanjuje rizik od infekcije na minimum!

  • Slabo vrijeme plutanja u zraku
  • Patogeni u aerosolu ubijaju se povećanom koncentracijom soli
  • Patogeni se ubijaju u zraku

Zrak koji je previše vlažan (60 - 100% RH) drži viruse zaraznim

Previše vlažan sobni zrak u hodniku od 60 do 100% relativne vlage aerosoli djeluju sporo, ali ne utječu na infektivnost.

  • Slabo vrijeme plutanja u zraku
  • Povećani volumen i težina aerosola
  • Patogeni ostaju zarazni u zraku

Optimalno vlažan zrak u zatvorenom: doping za imunološki sustav

Ljudsko tijelo nije izloženo opasnosti od virusa i bakterija bez zaštite. Sofisticirani zaštitni mehanizmi dišnih putova središnja su komponenta tjelesne odbrane i, uz optimalno vlaženje sluznice nosa i ždrijela, pružaju učinkovitu zaštitu od patogena u zraku koji udišemo. Ako, s druge strane, previše suh zatvoreni zrak sprečava funkcionalnost ovih zaštitnih mehanizama, patogeni mikrobi ulaze u tijelo gotovo neometano.

Vlaga je pogonsko gorivo za ljudsku odbranu

To svi znamo! Previše suha soba i zagrijavajući zrak iritiraju osjetljive sluznice nosa i ždrijela, izazivaju kašalj, promuklost i doslovno iscrpljuju naš imunološki sistem. To zauzvrat povećava rizik od zaraze patogenim bakterijama i virusima. Ali zašto je to tako?

Naša dišna sluznica igra ključnu ulogu u odbrani od virusa i bakterija. Filtrira najmanje patogene (bakterije, gljivice ili viruse) iz zraka sa svakim od oko 20 000 udisaja dnevno i na taj način sprečava ulazak tih štetnih mikroba u tijelo.

Vlažna sluznica zaštitni je štit protiv patogenih mikroba

Dišna sluznica sastoji se od cilijarnog epitela koji se najbolje može zamisliti kao običan tepih napravljen od milijona dlačica. Između ovih cilija, čašaste ćelije koje stvaraju sluz kontinuirano stvaraju vodenu sluz koja štiti cjelokupni stanični tepih i održava ga trajno vlažnim. U ovom vlažnom zaštitnom filmu, cilija se kreće u valovima prema grlu i do 1.000 puta u minuti, a ujedno služi kao prirodni transportni pojas za transport adhezivnih virusa i bakterija. Čak se i najmanji mikročestice uhvate u ovom vlažnom okruženju, progutaju se sa sluzi i i bivaju ubijene.

Prirodni zaštitni mehanizam se zaustavlja ako je zrak u sobi previše suh

Previše suh zrak u zatvorenom prostoru uklanja potrebnu vodu iz sloja sluzi, tako da prethodno zaštitni sloj sluzi postane tvrd i izgubi svoju ljepljivost. Infektivni patogeni se više ne zahvaćaju i mogu nesmetano nastaviti svoj put u tijelo. Istodobno, transportna traka cilija zaustavlja se sa sve većom sušom. Od ovog trenutka tijelo je gotovo u potpunosti bez odbrane od invazije mikroba i patogena!

Ovlaživači su učinkovita zaštita od infekcije

S konstantnom vlagom između 40 i 60% RH obskrite odbrambeni sistem tijela potrebnim gorivom kako bi važne funkcije sluznice imunološkog sistema optimalno djelovale!

Svojom higrostatskom kontrolom, Trotec ovlaživači automatski osiguravaju zdravu vlažnost zraka u zatvorenom prostoru u hodniku od 40 do 60%.

Za više nformacija o navedenoj temi klinkite OVDJE  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo