al
Vrhunsko Crveno suvo vino sa KGP

Turizam i gastro

Vrhunsko Crveno suvo vino sa KGP

09.11.2018 08:47:18 / Izvor: Akta.ba

Vranac Vukoje Rezerva

Berba: početkom oktobra.

Vinifikacija: klasična, vrenje se odvija u dodiru sa pokožicama bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 ⁰C – 30 ⁰C.

Dozrijevanje: 18 mjeseci u hrastovim bačvama od 225 lit, 12 mjeseci u boci.

Potencijal starenja: razvoj u boci pri dobrim godinama fino napreduje i do 30 godina.

O vinu: Samo vranac iz najboljih godina odležava 18 mjeseci u hrastovim "barrique" bačvama od 225 litara u podrumima 8 metara ispod zemlje i sljubljuje u sebi najbolja svojstva grožđa i plemeniog drveta.

Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma koje podsjećaju na bijelu čokoladu, tabakeru duvana i zrele višnje, bijeli biber, cimet, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće I svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja u vinotekama.

Vino i hrana: Najbolji sklad sa hranom se postiže kombinacijom sa svim vrstama crvenog mesa, jagnjećim pečenjem ispod sača i zečetinom ispod sača, sva mesa sa fefer sosovima, tartar biftek, jaretina i pačetina, dimljena mesa. Slaže se uz sve tvrde sireve, gorgonzolu i parmezan.

Serviranje: Servira se na temperaturi 18 – 20 °C. Da bi se u potpunosti spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.

Sortni sastav: Vranac 100%

Lokalitet: Vinogradi Zasad polje

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro