mentalno zdravlje world vision bih

Filantropi

World Vision BiH maloljetnicima bez pratnje pruža psiho-socijalnu podršku

13.10.2021 10:55:33 / Izvor: Akta.ba

Polovina problema sa mentalnim zdravljem počinje prije navršene 14. godine, ali većina nije dijagnosticirana i ne liječi se (WHO).

Depresija je globalno jedan od vodećih uzroka bolesti među adolescentima, a najranjiviji među njima su dječaci i djevojčice izbjeglice i migranti.

World Vision tim u privremenom prihvatnom centru Ušivak kontinuirano pruža psiho-socijalnu podršku ovoj djeci.

Na radionicama fokusiranim na očuvanje mentalnog zdravlja djeca govore o najčešćim promlemima i načinima na koje ih prevazilaze. Razgovarali su i o kulturološkim razlikama koje donose iz svojih zemalja porijekla, i zaključili da, bez ozira na sve međusobne razlike, oni dijele ista osjećanja i stanja kroz koja prolaze na svom teškom putu.

Uz podršku UNICEF Bosna i Hercegovina i World Vision Deutschland e.V., World Vision Bosna i Hercegovina implementira projekat Osiguranja zaštite i pristupa osnovnim socijalnim servisima za djecu izbjeglice i migrante u Prihvatnom centru Ušivak.

Projekat teži osiguravanju osjećaja stabilnosti za djecu te pružanje podrške djeci bez pratnje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi