al
Za prečistač na Butilama oko 7,5 mil eura iz IPA fondova

Filantropi

Za prečistač na Butilama oko 7,5 mil eura iz IPA fondova

28.01.2013 15:53:12 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj današnjoj sjednici prihvatila grant namijenjen za finansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu u iznosu od 7.572.000,00 eura koji joj je dodijeljen po osnovu Sporazuma o grantu Evropske komisije IPA između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Ova sredstva biće utrošena za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda u Butilama u svrhu smanjenja zagađenosti vode iz rijeka Miljacke i Bosne te unapređenje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

Kako je naglasio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS Zlatko Petrović, do sredine ove godine biće sve spremno za revitalizaciju prečistača u svim njegovim fazama. Spomenuti grant je jedan od najvećih grantova iz pretpristupnih fondova dobiven u regionu a dobiven je kao prateći grant na kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 23.600.000,00 eura koji se već dvije godine implementira u realizaciji Projekta otpadnih voda u Sarajevu.

Vlada je utvrdila Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Kantona Sarajevo po Kreditnom sporazumu između Bosne i Hercegvovine i UniCredit bank Austrija AG za finansiranje Projekta nabavke medicinske opreme za potrebe JU Opća bolnica "Prim dr. Abdulah Nakaš". Kreditna sredstva po ovom projektu iznose 7.494.000,00 eura, namijenjena su isključivo za finansiranje nabavke medicinske opreme za ovu bolnicu. Ovaj Projekt je dio Programa javnih investicija Kantona Sarajevo 2012-2014. godina. Konačnu riječ o ovoj Odluci daće zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.

Vlada je danas donijela rješenje kojim se Hamdija Efendić postavlja za direktora Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo te imenovala Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u sastavu: Esad Radeljaš  dipl. ecc, predsjednik UO  i članovi: dr Samir Tucaković, dr Merita Tirić Čampara, Aida Haverić, dipl ecc, dr Emina Kasumagić Halilović, dr Dženana Tanović, Suvada Švrakić profesor,  Zahida Dizdar dipl.ecc i dr Samir Kazić.

U popodnevnom nastavku današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo na dnevnom redu biće Nacrt Budžeta KS za 2013. godinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi