Započela vakcinacija zaposlenika INZ-a (Foto)

20.03.2021 10:30:45

U Ambulanti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je započelo vakcinisanje zaposlenika INZ-a vakcinama Astra-Zeneca (Covshield).

U Ambulanti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) je započelo vakcinisanje zaposlenika INZ-a vakcinama Astra-Zeneca (Covshield).

Različiti timovi Instituta na terenu, od epidemiologa do sanitarnih tehničara,  aktivno su proteklih godinu dana radili i dalje rade na sprečavanju i umanjenju posljedica pandemije Covid-19, od uzimanja briseva, rukovođenja sistemom evidencije osoba pod zdravstvenim nazorom, “pozitivnih” i slično, do procesa dezinfekcije objekata i ljudi u svim gradovima Kantona.

Podsjećamo, od početka prve faze imunizacije, INZ-ovi timovi distribuiraju vakcine koje dobiju od Zavoda za javno zdravstvo FBiH domovima zdravlja i bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i aktivno rade na preventivnim i protivnim aktivnostima s ciljem upoznavanja javnosti sa benifitima i prednostima, kao i dobrobiti imunizacije kroz istoriju, ali i u aktuelnom trenutku u kojem se nalazi cijelo čovječanstvo.

Prvi vakcinisani su zaposlenici INZ-a direktno uključeni u ovaj proces, pokazavši svojim primjerom potrebu da imunizacija obuhvati što širi krug građana. To su dr. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju i ekologiju, dr. Alis Kozica epidemiolog i vođa Operativnog tima za imunizaciju u ZDK, te dr. Jasmin Durmišević, njegov zamjenik u timu. Sam čin vakcinisanja obavila je Ivona Mijač-Musić, viši zdravstveni tehničar INZ-a i član Tima za imunizaciju i dr. Sanela Pekmić-Bečić, specijalista-epidemiolog.

Za dobrovoljno vakcinisanje prijavilo se gotovo 80 posto zaposlenika INZ, a proces će trajati u narednim sedmicama, obzirom da prioritet u raspodjeli već dospjelih ili budućih kontigenata vakcina imaju osobe koje se direktno susreću sa potencijalnom zarazom i imaju kontakte sa širom populacijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle