Zašto je fasadni sistem prvi korak ka zdravom životnom prostoru?

22.09.2021 12:25:15
Zašto je fasadni sistem prvi korak ka zdravom životnom prostoru?

Osjećaj toplote ili hladnoće prostorije ovisi o percipiranoj temperaturi, koju određuju dva faktora: temperatura zraka i temperatura unutrašnjih površina.

Naše zdravlje oslanja se na tri dobro poznata stuba: prehranu, vježbu i način života. Svaki od ovih stubova utječe na zdravlje. Naš životni stil direktno je povezan s našim životnim prostorom. On može biti optimalno oblikovan pravim načinom gradnje i pravim izborom građevinskih materijala..

Zdrava gradnja

Pravi kvalitet zdravih građevinskih materijala postaje jasan kada živite s njima. To je zato što 90% našeg vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Jednostavno je, samo ako zdravo gradite možete živjeti u zdravom okruženju, postavljajući temelje za zdrav život.

Zdravo stanovanje

Izolovana kuća i zidovi koji regulišu klimu omogućuju vam da se osjećate ugodno kako biste mogli živjeti opušten i zdrav život u prekrasnom i čistom okruženju.

7 faktora koji utječu na zdrav životni prostor

  1. Temperatura
  2. Vlažnost zraka
  3. Plijesan
  4. Emisije
  5. Neugodni mirisi
  6. Svjetlost

U nastavku teksta Baumit će obraditi prvi i vjerovatno široj masi najpoznatiji faktor – Temperatura u zatvorenom.

Osjećaj toplote ili hladnoće prostorije ovisi o percipiranoj temperaturi, koju određuju dva faktora: temperatura zraka i temperatura unutrašnjih površina.

Efikasna toplinska izolacija

Najučinkovitiji način stvaranja zdravog stambenog prostora jest optimalna izolacija. Što je bolja izolacija, bit će nam udobnije. To je dobro za naše zdravlje, a smanjuje i potrošnju energije.

Potpuni sistem

Baumit nudi visokokvalitetne povezane sisteme za vanjsku toplinsku izolaciju sastavljenu od efikasnih izolacijskih materijala, dokazanih ljepila i inovativnih završnih slojeva. Povezani sistemi za vanjsku toplinsku izolaciju štite vaše zidove od vanjskih utjecaja i osiguravaju suhoću i neoštećenost zidne konstrukcije. Ali prije svega, dobra izolacija održava postojanu temperaturu unutrašnjih prostora.

Toplo zimi – ugodno hladno ljeti

Ljeti pruža optimalnu toplinsku zaštitu i štiti zidove od pregrijavanja. Zimi pomaže očuvanju topline zidova. Visokokvalitetni završni slojevi su zaštita od atmosferskih utjecaja.

Temperatura zraka i unutarnjih površina

Temperatura zraka jest temperatura koja okružuje ljude u prostoriji. S druge strane, površinska temperatura odnosi se na temperaturu okolnih površina - zidova, stropova, podova i namještaja.

Kada su vanjski zidovi dobro izolovani, površinska temperatura zida je blizu temperature unutrašnjeg zraka, čak i zimi. Ako nema toplinske izolacije, površinske temperature zimi ostaju daleko ispod temperature unutrašnjeg zraka, čak i nakon dužeg zagrijavanja. To ima značajan učinak na udobnost.

Kako bismo se osjećali ugodno, sobna temperatura se mora značajno povećati i to opet utječe na troškove grijanja.

Temperaturne razlike u prostoriji

Ako je razlika između temperature zraka u prostoriji i temperature zida veća od 3 °C, dolazi do neugodnih zračnih strujanja uzrokovanih podizanjem vrućeg zraka , za kojim slijedi hladni zrak. Ta se pojava također naziva "konvekcija". Hlađenje sobnoga zraka na površinama zidova umanjeno je toplinskom izolacijom. Stvaranje slojeva hladnog zraka na podu također se smanjuje, a udobnost povećava, bez potrebe za dodatnim zagrijavanjem.

Različite zone ugodnosti

Za različite prostorije preporučuju se različite optimalne temperature. U spavaćoj sobi trebalo bi biti hladnije, a u dnevnoj sobi i kupaonici toplije.

Dobra toplinska izolacija ne samo da značajno doprinosi energetskoj efikasnosti vaše zgrade, već osigurava i ugodno tople zidove zimi i ugodno hladne zidove ljeti. Životni prostor tako postaje udoban i bez gubitaka. Život postaje ugodniji i zdraviji.

Više na baumit.ba

PODIJELI:
TAGOVI: Baumit Fasada

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina