al
Zbog čega je potrebno uraditi alergo testove?

Ljepota i zdravlje

Zbog čega je potrebno uraditi alergo testove?

06.05.2020 08:37:46 / Izvor: Akta.ba

Alergijske bolesti su posljednjih godina u porastu, u populaciji je sve više ljudi čiji organizam reagira na tvari iz okoline, iako prije nikada nisu bili alergični. Alergije pritom ne biraju dob, pogađaju i djecu kod kojih učestalost takvih bolesti prema nekim procjenama iznosi čak i do 30 posto. Alergije su većinom nasljedne, pa je kod djece čiji su roditelji skloni alergiji znatno veća mogućnost da će i sami iskusiti simptome neke od alergijskih bolesti.

Imunološki sistem se inače  bori protiv virusa, bakterija i drugih zaraznih uzročnika. Kada imate alergiju imuni sistem tretira bezopasnu materiju kao što je prašina ili polen, kao prijetnju. Da bi se borio protiv novonastale prijetnje, organizam počinje da stvara antitijela nazvana imunoglobulin E (IgE).

Supstance koje uzrokuju alergijsku reakciju zovu se alergeni. Osim prašine i polena, drugi uobičajeni alergeni su životnjski epitel, hrana kao što su koštunjavo voće i morske školjke i određeni medikamenti kao što je npr. pencilin.

Simptomi alergijske reakcije mogu varirati od blagog kihanja i curenja iz nosa, do komplikacije opasne za život koja se zove anafalaktički šok.

Zbog čega je potrebno uraditi alergo testove?

Alergo testove bi najbolje bilo uraditi ukoliko primjetite neke od simptoma:

 • Curenje iz nosa ili začepljen nos
 • Kihanje
 • Svrab i vlažnost očiju
 • Osip
 • Proljev
 • Povraćanje
 • Nedostatak daha
 • Kašalj

Ovim  testom određuje se visina alergen-specifičnog imunoglobulina E (IgE), kako bi se detektirala alergija na određeni alergen.

Sinteza IgE odvija se uglavnom u respiratornom i probavnom traktu te u limfnim čvorovima. Bezopasni, polivalentni antigeni, kao npr. Polen ili grinje stimuliraju B- limfocite na stvaranje specifičnog IgE na mjestu ulaza u organizam. Za vrijeme sljedećeg kontakta polivalentnog antigena sa senzibiliziranom specifičnom stanicom, vezani IgE se povezuje unakrsno, stanica se degranulira te se oslobađaju medijatori upale koji uzrokuju simptome polenske groznice, astme ili atopičnog ekcema.

Osim testiranja vrijednosti specifičnog IgE za pojedinačne alergene, neki alergeni se mogu testirati i u kombinaciji (mješavina, mix) s alergenima sličnog tipa, pri čemu se rezultat odnosi na sve alergene u mješavini. Na ovaj način moguće je odjednom testirati postojanje alergije na veći broj alergena (što je i financijski isplativje).

Prednost ovakve vrste testa pred drugim testovima na alergije (npr. prick test) je tačna vrijednost IgE na temelju koje se može napraviti tačna procjena jačine alergije i donijeti odluka o evenualnoj terapiji.

Napomene:

Za određivanje spocifičnog IgE nije potrebno prekidati antihistaminsku terapiju.

Analiza se ne mora raditi natašte.

Alergeni se mogu raditi I pojedinačno ili kao paneli:

 • 20 inhalatornih -115.00 KM
 • 30 inhalatornih-125.00 KM
 • 20 nutretivnih-115.00 KM
 • 30 nutritivnih-125.00 KM
 • MIX 54 (inhalatornih I nutritivnih ) -170.00 KM
 • Ukupni IgE košta 18,00 KM.

Za dokazivanje alergije rutinski se još može napraviti bris nosa na eozinofile, što predstavlja dokaz alergijske reakcije na razini nosne sluznice i potvrđuje dijagnozu alergijskog rinitisa.

Bris nosa na eozonofile košta 10.00 KM.

Kako se rade alergo testovi?

Osoblje u laboratoriji BioMedicaLab će izvaditi malu količinu krvi iz vene.

Test se kod djece mlađe od 7 godina radi iz kapilarne krvi (iz prstića).

Mr.scc.Selma Šabotić-Klepo ing.MLD

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje