al

Sport i kultura

Znate li što je judo?

14.05.2020 11:09:57 / Izvor: Akta.ba

Prepoznatljiv je kao borilačka vještina koja vuče svoje korjene iz dalekog Japana. Za neke je to način života, a netko ga doživljava kao umjetnost.

Radi li se možda o rekreaciji ili vještini samoobrane? Olimpijske igre! Zabava! Trening! Druženje! Radost! Judo je sve to i još puno, puno više!

Judo je borilačka vještini koja spada u obitelj olimpijskih sportova. Često ga uspoređuju sa ostalim borilačkim sportovima i povezuju sa udarcima, ali sam njegov naziv demantira tu zabludu. Naime, JUDO u prijevodu s japanskog jezika znači nježan put ( ju – nježno, do – način, put ), koji ima za cilj nadmudriti protivnika, te realizirati što bolje bacanje, kako bi se protivnika izbacilo iz ravnoteže koristeći njegovu snagu u svoju korist.

Iz Judo kluba Borsa navode, da se nerijetko događa da fizički slabiji pobijedi  većeg i snažnijeg. Samim time judaši moraju razmišljati o borbi, razvijati strategiju  i primjećivati slabe točke protivnika. Kako psihički, moraju biti i fizički spremni za borbe. Tu se ne podrazumijeva samo snaga, već u puno većoj mjeri kondicija, eksplozivnost i agilnost. Kvalitetni treninzi judaša moraju biti kombinacija vježbi snage, izdržljivosti, kondicije, gimnastike, agilnosti, istezanja.

Dakle, judo je borilačka vještina koja razvija samodisciplinu i poštovanje prema drugima, način edukacije, sistem samoobrane i olimpijski sport . A trenirati mogu apsolutno svi. Jedinstven je jer je namijenjen svim uzrastima, a treninzi su prilagođeni dobnim skupinama.  Judo je sport za sve - djeca, vrhunski natjecatelji u funkciji sportske samoaktualizacije, rekreativci, veterani, djeca s poteškoćama u razvoju, kao i osobe s invaliditetom mogu u judu pronaći svoje zadovoljstvo.

Svi željno iščekuju početak treninga, kao i sve vas,  svi su dobro došli, poruka je iz Judo kluba Borsa Mostar.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Sport i kultura