al
Zoran Kesić: Izaberite život, pobijedite strah - obavite mamografiju

Ljepota i zdravlje

Zoran Kesić: Izaberite život, pobijedite strah - obavite mamografiju

28.12.2018 09:43:18 / Izvor: Akta.ba

INZ: Nastavak besplatnih mamografskih pregleda u 2019. najavljuje regionalna TV zvijezda – Zoran Kesić: Imam za vas sjajnu vijest – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografiju

Regionalna TV zvijezda, dugogodišnji beogradski novinar i popularni TV voditelj Zoran Kesić prihvatio je poziv Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica da najavi i promovira nastavak kampanje besplatnih mamografskih pregleda za žene starosti od pedeset i više godina i u 2019. godini.

Drage majke, sestre, supruge, prijateljice… Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica vas poziva da učinite jednu dobru stvar za vas i vaše zdravlje. Državne i privatne zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu, zajedno, provode akciju besplatnog mamografskog pregleda malignoma dojke za žene dobi od 50 i više godina. Imam za vas sjajnu vijest – akcija se nastavlja i u 2019. godini, tako da imate priliku da se odmah javite i sebi osigurate sigurniju i zdraviju budućnost, poručio je Zoran u video poruci odaslanoj iz redakcije Njuz.neta iz Beograda u kojoj sa kolegama kreira najpopularniji regionalni TV šou “24 minuta sa Zoranom Kesićem”.

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Ministarstvom zdravstva ZDK, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama sa područja kantona nastavio je akciju pod sloganom – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografiju.

 
Zoran Kesić: Imam za vas sjajnu vijest - izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografiju

Regionalna TV zvijezda, dugogodišnji beogradski novinar i popularni TV voditelj Zoran Kesić prihvatio je poziv Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica da najavi i promovira nastavak kampanje besplatnih mamografskih pregleda za žene starosti od pedeset i više godina i u 2019. godini. Saznajte više o akciji na https://inz.ba/video-zoran-kesic-imam-za-vas-sjajnu-vijest-izaberite-zivot-pobijedite-strah-obavite-mamografiju/ Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK Zoran Kesić Senad Huseinagic Alma Gladan Anes Elma Kuduzović Njuz.net Zoran Kesic Zoran Kesić u Zenici 19. januara 24 minuta sa Zoranom Kesićem - Zvanična stranica

Posted by Institut za zdravlje i sigurnost hrane on Thursday, December 27, 2018

Ko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rijeđe nego žene. Faktori koji pogoduju oboljenju su pol, dob – rizik raste s godinama starosti, genetski faktori, rak dojke u užoj obitelji po ženskoj liniji: majka, sestra, majčina sestra i dob obolijevanja, prethodno dijagnosticiran rak jedne dojke, prva menstruacija prije 12-te godine života, posljednja menstruacija poslije 55-te godine života, izloženost radioaktivnom zračenju.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja je, u cilju prevencije ove bolesti, usvojio odluku kojom će se u zdravstvenim ustanovama ZDK koje su aplicirale i ispunile uvjete, provoditi pregledi svih osoba koje se prijave i žele obaviti pregled. Najmanje 30 posto slučajeva završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost ranog otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je stopostotno. Skrining malignoma dojke mamografskim pregledom moći će obavljati žene starosne dobi od 50 i više godina. Program se obavlja u skladu sa Rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma koju je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija 2005. godine.

Gdje i kako obaviti besplatne preglede?

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u sljedećim ustanovama:

  • Privatna zdravstvena ustanova “Medicom” Zenica – Štrosmajerova 4, telefoni za prijavu 032 462 245 i 032 462 246
  • Kantonalna bolnica Zenica – Crkvice 67, telefon za prijavu 032 447 282,
  • Poliklinika “Sunce” Zenica – Štrosmajerova 11 – telefon za prijavu 032 442 560;
  • Dom zdravlja Maglaj – Ilijasa Smajlagića bb, telefon za prijavu 032 465 670;
  • Opća bolnica Tešanj – Braće Pobrić 17, telefon za prijavu 032 650 187 lokal 224
  • Dom zdravlja sa stacionarom Žepče, Prva br. 36, telefon za prijavu 032 881 125
  • Dom zdravlja Olovo – Branilaca Olova bb, telefon za prijavu 032 828 080
  • Dom zdravlja Zavidovići, Gazi Husrev-begova 25, telefon za prijavu 032 878-877 – lokal 4
  • Dom zdravlja Kakanj, Zeničkog partizanskog odreda 50, telefon 032 460 993

Ovaj spisak će se eventualno proširiti drugim ustanovama koje izraze želju, te ispune uvjete za učešće u ovoj akciji.

O raku dojke

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu proširiti bolest u druge dijelove tijela. Promjene zbog kojih se odmah trebate javiti ljekaru su prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami, iscjedak iz bradavice, promjena u regiji bradavice, promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke, promjena boje ili osetljivosti na koži dojke, smežuranost kože dojke (slično celulitu) ili nagli bol u dojci ili pazušnoj jami.

Nazovite i rezervišite termin

Drage majke, supruge, sestre, poštovane sugrađanke – iskoristite priliku i što ranije se prijavite za besplatni pregled malignoma dojke mamografijom. Možete izabrati najbližu ili bilo koju od navedenih ustanova i kontaktirati ih rezervirajući termin za svoj pregled sa očitovanjem nalaza. Zato odmah danas pozovite najbližu medicinsku ustanovu sa spiska i prijavite se za besplatan pregled – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografski pregled.

Izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografiju.

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Ministarstvo zdravstva ZDK u saradnji sa zdravstvenim ustanovama

O Zoranu Kesiću

On je jedan od najomiljenijih i najomraženijih ljudi, ovisno s koje strane gledate. Dobitnik je Zlatne medalje za broj prijetnji po sekundi u eteru. Autor je emisije “24 minuta” koja je za pet godina emitovanja stekla status “kultnog programa za dekontaminaciju”. Zoran (42) je dugogodišnji novinar nekoliko srbijanskih TV stanica i programa, autor ili koautor popularnih emisija “Ozbiljne vesti”, “Dezinformator”, “Fajront Republika” i “24 minuta”. Karijeru je počeo sa 19 godina na Studiju B, a nastavio u programima TV Metropolis, TV Fox (danas Prva TV), te B92 (danas O2). Kraj 2018. dočekuje sa ekipom satiričnog portala Njuz.net u koautorstvu nad projektom “24 minuta sa Zoranom Kesićem”, koji je jedan od rijetkih hrabrih glasova razuma i istine u susjednoj Srbiji.

Na kraju, o Zoranu kao filantropu i pokretaču i učesniku brojnih humanitarnih i humanih projekata najbolje govore njegova djela, a mi ćemo opisati samo da je dogovor oko snimanja videa za ovu kampanju trajao manje od 24 sekunde – pošaljite mi šta treba da uradim i idemo snimati, rekao je. Odatle vjerovatno i brojni rezultati koje postiže sa svojim timom, jer se dobro dobru vraća. Još jednom, hvala Zorane i vidimo se u Zenici.

O kampanjama INZ

Institut za zdravlje i sigurnost hrane provodi i niz drugih kampanja. Kampanje su ranije podržali su popularni bh. sevdah bend Divanhana, voditeljska imena poput Senada Hadžifejzovića i Sabine Sidro, manekenka Amra Silajdžić Džeko, pop pjevačica iz Srbije Jelena Tomašević, glumice Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Faketa Salihbegović Avdagić, Snežana Vidović i Sabina Kulenović, bh. nogometni reprezentativci Asmir Begović, Miralem Pjanić i Edin Džeko, crnogorski pjevač Sergej Ćetković i hrvatska glumica sa prebivalištem u SAD Marija Omaljev.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje