ŽRK Goražde jedan od najpoznatijih rukometnih kolektiva u BIH

22.02.2021 07:34:06
ŽRK Goražde jedan od najpoznatijih rukometnih kolektiva u BIH

Ženski rukometni klub Goražde osnovan je 1979. godine i jedan je od najpoznatijih rukometnih kolektiva u BIH.

Ženski rukometni klub Goražde osnovan je 1979. godine i jedan je od najpoznatijih rukometnih kolektiva u BIH.

U okviru Muškog rukometnog kluba Radnički 1979. godine sa radom je počela i ženska selekcija koja je djelovala u okviru RK Radnički do 1984. godine. Tada se izdvojila i djeluje kao samostalni tim ŽRK Radnički Goražde.

Ratna djejstva nisu prekinula djelovanje ovog kluba, pa je i u takvim ratnim, teškim uslovima, u zapaljenoj dvorani kontinuirano nastavljen rad sa seniorskom ekipom, ali i sa mlađim, u ratu pridošlim članovima.

U martu 1993. godine aktiviran je rad muške i ženske ekipe, koje mijenjaju ime u RK Goražde.

Do 1996. godine, zbog poznate ratne blokade, ekipe su nastupale samo u okviru Okruga Goražde, da bi 1996. godine učestvovale na državnim prvenstvima, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji.

Na tim prvenstvima, ženska ekipa osvaja treće mjesto i postaje predstavnik BiH u EHF kupu. U oktobru 1996. godine, prvi put u historiji goraždanskog sporta, jedna goraždanska ekipa nastupa u Evropskom kupu protiv ekipe Volenball iz Amsterdama.

Ženska ekipa u sezoni 1996/97 ponovo osvaja treće mjesto u Prvoj rukometnoj ligi Bosne i Hercegovine i još jednom obezbjeđuje pravo učešća u Evropskom kupu.

U sezoni 1997/98. ŽRK Goražde počinje da djeluje kao samostalni klub i u toj sezoni osvaja Kup BiH pobjedivši u finalu ekipu Zmaj od Bosne iz Tuzle, time obezbjedivši učešće u Kupu pobjednika kupova Evrope, gdje u prvom kolu igra sa ekipom Valensija iz istoimenog grada u Španiji.

ŽRK Goražde dao je mnoge reprezentativke, među kojima seniorske reprezentativke Fahiru Džemidžić, Aidu Džaferović i Almiru Balić, juniorsko-kadetske Adelaidu Kamenica, Zinaidu Pleh, Melisu Fočić i Aminu Pleh.

Klub je dobitnik Zlatne plakete Rukometnog saveza BiH za doprinos u razvoju ženskog rukometa.

Škola rukometa ovog kluba dobila je i priznanje kao najbolja rukometna škola u BiH.

Od 2006.godini pa sve do danas ekipa Ženskog rukometnog kluba Goražde igra u Premijer ligi BIH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Slobodno vrijeme