Poziv za podnošenje prijava za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja Bosni i Hercegovini za 2021. godinu

Datum objave: 08.02.2021. 09:08 / Izvor: Akta.ba, 04.02.2021.

Otvorene su prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu!

 

4.2.2021

 

-Ove godine, fokus Nagrade je dekarbonizacija i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta

Dodjela Nagrada za biznis lidere održivog razvoja je završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere održivog razvoja koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Ova aktivnost se organizuje u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska.

Cilj ove nagrade je promocija aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji, s posebnim fokusom na stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti okoliša. Stoga, kompanije se mogu kandidovati u dvije tematske oblasti, a to su „Ljudi“ i „Resursi i Okoliš“.

Tematska oblast „Ljudi“ fokusira se na prepoznavanje kompanija koje kreiraju nova i kvalitetna radna mjesta na način da nude jednaku priliku svima i imaju pravila koja važe za sve. Ova oblast identifikuje kompanije koje rade na kreiranju mogućnosti za zapošljavanje mladih, žena, ugroženih kategorija i slično.

Tematska oblast „Resursi i okoliš“ prepoznaje kompanije koje aktivno rade na smanjenju svog ekološkog otiska, koje investiraju u nove tehnologije i razvijaju svoja rješenja. Ukoliko Vaša kompanija prati neke ekološke standarde, ukoliko ulaže u tehnologije za smanjenje svog negativnog utjecaja na okolinu, poput ugrade solarnih panela, recikliranja proizvodnih materijala, smanjenja korištenja električne energije, prelaska na efikasnije i ekološki održivije proizvodne materijale i sl., onda je Vaša kompanija dobar kandidat u ovoj tematskoj oblasti.

Metodologija za evaluaciju prijava razvijena je na osnovu metodologije UN Global Compact-a i Global Reporting Iniatiative (GRI) i prilagođena je lokalnom kontekstu.

 

Poziv za prijave je otvoren od 1. januara do 31. marta 2021. godine.

 

Proces prijave temelji se na e-aplikaciji dostupnoj na web stranici:

https://zamisli2030.ba/bs/biznis-lideri-odrzivog-razvoja-2021/prijave-2021/.

Za više informacija, posjetite: https://zamisli2030.ba/bs/biznis-lideri-odrzivog-razvoja-2021/kako-se-prijaviti/

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: