Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 01.02.2021. 13:23

Prodaja stana u Zenici u ulici Talića brdo 7 A, sprat 2

Izvor: Akta.ba, 01.02.2021.

BOSNA I HERCEGOVINA 

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON  

OPĆINSKI SUD U ZENICI                                            

Broj:43 0 Ip 026033 09 Ip

Zenica, 23.01.2021.godine

 

OPĆINSKI SUD U ZENICI po sudiji Mirhunisa Hamzić, u izvršnom postupku tražitelja izvršenja JP GRIJANJE  ZENICA, ul. Bilmišće br. 107, Zenica, kojem postupku je pristupio tražitelj izvršenja GRAD ZENICA zastupan po Gradskom pravobranilaštvu Zenica, protiv izvršenika EKMEŠČIĆ HARIS , iz Zenice, Talića brdo br. 7 A, vlasnik  “KRISTAL” SZR   ul. M.S. Serdarevića broj 8., Zenica , radi Izvršenja radi naplate duga, dana 23.01.2021.godine, donio je sljedeći:

 

 

 

Z A K LJ U Č A K

 

 

I  ODREDJUJE  SE   PRVA  PRODAJA  nekretnine, koja se vodi  zemljišno knjižnom ulošku broj: 5570 KO Zenica II ( ranije poduložak broj 10698, K.O. Zenica) u A popisnom listu u naravi stan u Zenici u ulici Talića brdo 7 A, sprat 2, broj stana 8, sastoji se od dvije sobe, kuhinje i pomoćnih prostorija površine 48,00 m2, te pripadajućih dijelova zajedničkih prostorija i uređaja u zgradi izgrađenoj na k.č. 4/44, 4/160, 4/252, 4/94, 4/13, 4/14, 4/216, zk uložak broj: 3031, 2096, 117, 115, 114, 137, KO Zenica (np kč broj: 998 KO Zenica II) u vlasništvu izvršenika Ekmeščić Haris  iz Zenice sa dijelom 1/1, procijenjene vrijednosti od 62.405,00 KM, prema stručnom nalazu vještaka građevinske struke Suljić Nadana od 04.07.2017. godine,

 

putem  usmenog i javnog nadmetanja u zgradi ovog suda , soba broj   39/III , za dan

 

18.03.2021.godine ( četvrtak) u  10,00 sati

 

II Vrijednost navedene nekretnine koja je predmet prodaje utvrdjena je u skladu sa članom 80. Zakona o izvršnom postupku.

 

III Na prvom ročištu za javno nadmetanje ne može se nepokretnost opisana u tačci 1. ovog Zaključka prodati ispod polovine njene utvrdjene vrijednosti, a kupac je dužan platiti poreze i takse u vezi sa prodajom navedene nekretnine.

 

IV Navedenu nekretninu koja je predmet prodaje kupci mogu razgledati svakim radnim danom u vremenu od 11-12 časova , počev od dana objavljivanja ovog zaključka na oglasnoj  ploči  ovog suda .

 

V Kupac ne može biti sudija, ili drugo lice koje službeno sudjeluje u postupku prodaje, njihov supružnik i s njim povezana lica ( preci , potomci , braća , sestre i njihovi supružnici ) , izvršenik, a ni lice koje prema zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja .

 

VI O prodaji nepokretnosti najboljem ponudjaču sud donosi zaključak koji se objavljuje na sudskoj oglasnoj ploči. Ponudjač sa najvišom ponudom dužan je položiti cijenu umanjenu za položeno osiguranje u roku od 8 dana od dana objavljivanja zaključka o prodaji nepokretnosti najpovoljnijem ponudjaču na sudskoj ploči.

 

VII Ponudjačima čija ponuda nije prihvaćena vratiti će se položeno osiguranje nakon zaključenja javne prodaje.

 

VIII Ukoliko ponudjač sa najvećom ponudom ne deponuje prodajnu cijenu sudu u predvidjenom roku , sud će zaključkom proglasiti prodaju tom ponudjaču nevaljanom i novim zaključkom odrediti da je nepokretnost prodana drugom po redu ponudjaču koji treba u roku koji će odrediti sud , da deponuje prodajnu cijenu.Ukoliko drugi ponudjač ne položi cijenu u predvidjenom roku  sud primjenjuje ova pravila i na trećeg ponudjača .Iz položenog  osiguranja prvog ponudjača kojem je prodana imovina i koji u predvidjenom roku ne uplati prodajnu cijenu pokrivaju se troškovi neuspjelog ročišta , a u slučaju da sva tri ponudjača sa najvišom ponudom ne ispune svoje obaveze plaćanja prodajne cijene u odredjenim rokovima , sud će oglasiti da ročište za prodaju nije uspjelo i zakazati novo ročište .Ako se ovi troškovi ne mogu namiriti u cjelosti iz iznosa osiguranja koje je položio prvi ponudjač , razlika će se namiriti iz osiguranja drugog ponudjača ako i ovaj odustane od kupovine nepokretnosti. Preostali iznos će se vratiti  davaocu osiguranja.

 

IX U  javnom nadmetanju kao kupci mogu učestvovati samo lica koja su prethodno dali osiguranje  . Kupci su dužni osiguranje položiti na depozitni račun ovog suda broj 134-010-0000044837 otvoren kod  ASA BANKE  D.D. ZENICA , Zenica i to najkasnije na dan zakazane prodaje, te dokaz o izvršenom davanju osiguranja predati u spis ovog suda prije početka prodaje. Osiguranje iznosi  1/10 odredjene  vrijednosti nepokretnosti, što iznosi  6.240,50 KM.

 

Pored lica koja prema ovom Zakonu nisu dužna dati osiguranje u izvršnom postupku , osiguranje nisu dužni dati tražilac izvršenja na čiji  je prijedlog odredjeno izvršenje .

 

X  Ovaj zaključak objavit će se na sudskoj oglasnoj ploči. Ovaj zaključak tražilac izvršenja može o svom trošku objaviti u sredstvima javnog  informisanja, odnosno da o zaključku obavijesti lica koja se bave posredovanjem u prodaji nepokretnosti .Dokaz o istom tražilac izvršenja je dužan uložiti u spis ovog suda.

 

XI Zaključak o prodaji dostavit će se strankama i nadležnom organu Poreske uprave .

 

 

Pravna pouka :                                                                                  SUDIJA

Protiv ovog  zaključka                                                             Hamzić  Mirhunisa, s.r.

nema mjesta pravnom lijeku              

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: