Eko-turizam sve više uzima maha

18.03.2013. 08:29 / Izvor: Fena
Eko-turizam sve više uzima maha

U Kantonu Sarajevo u protekla dva mjeseca zabilježeno je značajno povećanje broja turista, gotovo 12 posto više turista u odnosu na prva dva mjeseca protekle godine i preko 10 posto više noćenja u odnosu na prva dva mjeseca 2012. godine.

U Kantonu Sarajevo u protekla dva mjeseca zabilježeno je značajno povećanje broja turista, gotovo 12 posto više turista u odnosu na prva dva mjeseca protekle godine i preko 10 posto više noćenja u odnosu na prva dva mjeseca 2012. godine - kazala je u razgovoru za Agenciju Fena glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Po njenim riječima, „prvi komšiluk“ je praktično u prva dva mjeseca bio najprisutniji, iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, ali su bili i turisti iz Turske, Njemačke, Austrije, Crne Gore, Italije, SAD-a i Švedske.

"To je praktično 'top 10' zemalja iz kojih dolazi najveći broj turista u prva dva mjeseca 2013. godine", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Po njenim riječima, zimska turistička sezona je praktično pri kraju mada očekuju do kraja marta uvjete za skijanje na Bjelašnici i Igmanu.

"Možemo reći da je zimska turistička sezona bila dobra, da je bila otprilike na nivou prošlogodišnje, s tim što smo na Bjelašnici i Igmanu u prethodnom periodu imali možda malo bolji februar, malo slabiji januar, ali sve u svemu zadovoljavajuće. Također, ono što je obilježilo ovu zimsku turističku sezonu je veće prisustvo, pretpostavljamo, građana Sarajeva na planinima, znači dnevno prisustvo bez noćenja u hotelima na Igmanu i Bjelašnici", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Ono što je činjenica, dodala je ona, da je u prethodna dva mjeseca, januaru i februaru, na Igmanu i Bjelašnici boravilo oko 1.220 turista i da je ostvareno nepunih 3.200 noćenja. To su bili gosti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije i gosti iz BiH.

"Nadamo se da će 2014. godina i 30-ta godišnjica održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine donijeti nešto novo, kao što su velike smučarske utrke koje će sigurno privući veći broj turista na olimpijske planine", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Govoreći o tome šta turisti najčešće posjećuju, navela je da turiste koji dođu u Sarajevo zanima kulturno-historijsko naslijeđe, muzeji, izletišta, sve one atrakcije do kojih mogu doći.

"Činjenica je da je i dalje, osim gradske jezgre-Baščaršije i muzeja u centralnom dijelu grada, izuzetno posjećen Sarajevski ratni tunel", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Ona ističe da je u posljednje vrijeme izuzetno pojačano interesovanje za noćni život, znači ponuda zabave u Sarajevu, a goste grada sve više interesuju i gastronomija, ponuda naših restorana.

"To su otprilike neka interesovanja, ali uglavnom zaokružena i olimpijskim planinama, jer to je prilika da se vide u punom sjaju. Na žalost, ni ove godine, osim vikendima, nismo imali prijevoz do Bjelašnice i Igmana. Na žalost i ove godine prijevoz do Jahorine je trajao samo u vrijeme Sarajevo holiday marketa, nepunih mjesec dana, mada je veliko interesovanje posjetilaca Sarajeva za Jahorinu", navodi Hadžiefendić-Mešić.

Po njenim riječima, činjenica je da nama strahovito nedostaju turističke agencije koje će aranžmane posjete Sarajevu nuditi stranim turistima.

"Mi nemamo paket aranžmane koji idu iz Sarajeva prema vani, ponude koje će dovoditi strane goste u Sarajevo i u BiH. Mi jednostavno u BiH nemamo turoperatora u klasičnom smislu riječi. Imamo turističke agencije koje uglavnom odvode Bosnace i Hercegovce negdje diljem svijeta, ali vrlo malo imamo turističkih agencija koje posljednjih godina pokušavaju u partnerstvu sa stranim turističkim agencijama nuditi aranžmane u BiH i u Sarajevu", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Dodala je da je idalje to jedan od ograničavajućih faktora punom zamahu turizma u BiH.

Hadžiefendić-Mešić navodi da eko-turizam sve više uzima maha i više nije samo trend u svjetskom turizmu. Sve veći broj turista, osim zadovoljavanja potreba za upoznavanjem kulture i historije, jednostavno želi da provede par dana godišnjeg odmora u prirodi, u skladu s prirodom, a Sarajevo je idealna destinacija za to.

"Sve više upita imamo za okolinu Sarajeva, ne samo za olimpijske planine nego za planine uopće, za ruralni turizam, za eko-turizam, tako da ove godine očekujemo veći broj turista zainteresiranih za ovu vrstu turističke ponude. Ove godine očekujemo također povećan priliv turista iz Kuvajta koji su prošle godine 'otkrili' Sarajevo. U organiziranim turama dolaze, provode od šest do sedam dana, što je izuzetno dobro s obzirom na to da je prosjek zadržavanja u Sarajevu dva dana", kazala je Hadžiefendić-Mešić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti