Niži doprinosi? Pogledajte tabelu za novopredložene Zakone o porezu na dohodak i doprinos

04.12.2021. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Zakon o porezu na dohodak i doprinos

Računovodstveno-knjigovodstvena agencija Global Konto iz Sarajeva izračunala je koliko bi iznosili doprinosi ukoliko bi došlo do usvajanja ovih spornih zakona.

Zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima nisu bili razmatrani sjednici Predstavničkog doma PFBiH 30. novembra. Razlog je taj što je tačka povučena s dnevnog reda jer ni u Vladi ne vjeruju da bi ovi sporni zakoni mogli proći.

Predloženo je plaćanje punih doprinosa na topli obrok i na prevoz, kao i porez od 13 posto.To oporezivanje bi ulazilo u penzioni staž, što do sada nije bio slučaj. Kao najznačajniju stvar u Vladi FBiH ističu smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto, gdje će ušteda od 9 posto u pogledu doprinosa biti dovoljna da se plate povećaju. 

Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je potvrdio da se porez na dohodak povećava sa 10 na 13 posto, s tim da se ovaj porez ne bi ubirao na primanja do 800 KM.

Računovodstveno-knjigovodstvena agencija Global Konto iz Sarajeva izračunala je koliko bi iznosili doprinosi ukoliko bi došlo do usvajanja ovih spornih zakona.

Slika 1: Prikaz trenutnog stanja gdje uposlenik prima neto platu od 718,87KM



 


 

Slika 2: Primanja uposleniku ostaju ista, ali se troškovi doprinosa povećavaju za 95,79 KM

       

Slika 3: Prikaz postojećeg stanja gdje uposlenik na ruke prima neto platu od 1000 KM 

           

Slika 4: Prema predloženom zakonu na neto platu od 1000KM, troškovi poslodavca povećavaju se za 60,69KM po uposleniku na mjesečnom nivou 

                           

Slika 5: Neto plata od 1.400KM

                             

Slika 6: Na neto platu uposleniku u iznosu od 1.400 KM koju “dobije na ruke”, troškovi poslodavca se dodatno povećavaju za 30,26 KM na mjesečnoj osnovi 


Na sastanku članova Biznis kluba Povelja prezentirana su tri  primjera/slučaja iz prakse koji su doveli do nekih zaključaka. 

"Shodno prijedlozima Zakona o doprinosima  FBIH i Zakona o porezu na dohodak  FBIH , te izvršenom  uporednom analizom  postojećeg modela obračuna primanja uposlenika ( model u kojem je neto plata oporeziva, a topli obrok, naknada za prijevoz i regres neoporeziv i lični odbitak uposlenika 450,00 KM  )  sa predloženim modelom obračuna primanja uposlenika  na kojem su vidljive konkretne izmjene (model u kojem su i  neto plata, topli obrok, naknada za prijevoz i regres oporezivi a  lični odbitak uposlenika 800,00 KM), došlo se do zaključka na prezentiranim primjerima da  se troškovi Poslodavca primjenom predloženog modela oporezivanja povećavaju , a uposleniku vrši isti iznos isplate", pojasnila je za Aktu Ardita Buljubašić iz Računovodstveno-knjigovodstvene agencije Global Konto iz Sarajeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize