Gdje leži snaga branda?

16.03.2016. 16:03 / Piše: Vesna Beganović za Akta.ba
Gdje leži snaga branda?

Jesmo li dovoljno hrabri da se upustimo u preispitivanje snage našeg brenda? Iz iskustva, kroz radionice, kada bih zamolila ljude da nabroje tri najveća brenda, uvijek su imali ideju koje su to kompanije.

Jesmo li dovoljno hrabri da se upustimo u preispitivanje snage našeg Brenda?

 Iz iskustva, kroz radionice, kada bih zamolila ljude da nabroje tri najveća brenda, uvijek su imali ideju koje su to kompanije. Kada sam ih pitala da navedu tri vrijednosti kompanije u kojoj su zaposleni, malo koja osoba je mogla jasno da kaže koje su to vrijednosti. Uglavnom navode veličinu kompanije, čime se bave, ali skoro nikada i koje su to vrijednosti brenda.

Zbog čega se ne možemo sjetiti vrijednosti koje stoje iza brenda, kompanije u kojoj radimo? Da li smo ispričali sve što smo trebali ili kakvu smo priču ispričali?  Brand je narativ, priča koja okružuje kompaniju. Uključuje misiju i kulturu, isprepletene od priča koje o kompaniji pričaju uposlenici, kupci i različite ključne interesne grupe.

Izazov je biti u mogućnosti preuzeti kontrolu i razviti dobru priču kompanije.  Brendovi su priče, a svaka kompanija ih ima najmanje tri. Prva je priča o misiji. Artikuliše misiju i razvija strategiju za isporuku te misije. Druga je priča kulture. To je ono što zaposleni kažu o kompaniji, šta radi, zašto, kako, vrijednosti izražene od strane kompanije. Upravo ta priča pokazuje kohezivnost zaposlenih u misiju i vrijednosti kompanije. Ono što je najvažnije, to odražava stav zaposlenih u kompaniji.

Treća priča je priča vanjskih aktera, uglavnom kupaca, ali uključuje i druge vanjske partnere. Predstavlja izraz njihovog iskustva, odražava svaki aspekt njihove interakcije sa kompanijom.

Zato nikad ne smijemo zaboraviti da su brendovi više od proizvoda. Oni su iskustvo. Doživljaj.

U stalnoj su potrazi za brend ambasadorima, a ne kupcima. Na besprijekoran način integriraju online i offline „Touchpoints“ - dodirne tačke. Postaju platforme za angažman, a pozitivan uticaj brenda jednako je važan kao i profit koji on ostvaruje.

Bojimo li se da provjerimo znaju li naši uposlenici, kupci, partneri koje su to vrijednosti koje stoje iza našeg brenda?  Ako ne, počnimo pitati I provjeravati snagu našeg brenda. Moramo znati šta naš brend čini snažnim i velikim. Moramo priču našeg branda ispričati drugima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Akta.ba

Biografija

Vesna Beganović je diplomirana ekonomistica. Osnivač je i partner je komunikacijske agencije Via Media d.o.o od 1997. godine, te partner medijske agencije Via Media Reach od 2012. godine.

Ima dugogodišnje iskustvo u oblasti marketinga i konsaltinga, a njena područja ekspertize uključuju branding, strateško planiranje i tržišne komunikacije, konsalting na projektima Evropske unije, EBRD i World bank. Pored posvećenosti stvaranju nove vrijednosti, edukaciji talenata i razvoju bh. tržišta članica je Asocijacije poslodavaca BiH, stručnog Vijeća “Superbrands”, International Advertising Agency, AmCham BH, američke gospodarske komore u BiH te je konsultantica mreže neovisnih reklamnih agencija “Dialogue International” i LESPnet, Udruženja poslovnih savjetnika u BiH.

Vesna Beganović je autorica projekta Branding konferencija, brandingkonferencija.com i većeg broja stručnih tekstova i publikacija, te gost predavač na međunarodnim poslovnim konferencijama.

Volonterka je UNICEF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kolumna