Investicije / NEKRETNINE

Cijene nekretnina u Republici Srpskoj padaju, kupaca nema

23.01.2015. 08:48 / Izvor: Glas Srpske

Cijene stanova u Srpskoj u posljednje vrijeme stagniraju, ali u agencijama za prodaju nekretnina ističu da uprkos tome nema kupaca.

Senka Gatarić iz Agencije za prodaju nekretnina "Euro-agent" u Banjaluci rekla je da se već godinu ne mijenja cijena stanova u gradu na Vrbasu.

"Za metar kvadratni stana u Banjaluci potrebno je izdvojiti od 1.400 do 2.000 KM. Cijena zavisi od lokacije, spratnosti i godine gradnje zgrade", rekla je Gatarićeva.

Ona je naglasila da se među rijetke kupce stanova u Banjaluci ubrajaju mladi bračni parovi, koji stambeni problem rješavaju podizanjem kredita.

"Niko nema gotovinu za kupovinu stanova, jer i pojedini stanovnici Prijedora i Kozarske Dubice kupuju u Banjaluci djeci stanove na kredit", rekla je Gatarićeva i dodala da ni građevinske firme više ne grade zgrade.

Vlasnik Agencije za nekretnine "Senzor" Banjaluka Manojlo Popović rekao je da su od 2009. do 2014. godine cijene stanova u Srpskoj pale i do 30 odsto.

"Međutim, u posljednje vrijeme te cijene se ne mijenjaju i ništa novo se ne dešava na tržištu nekretnina. Sve je prilično zamrlo", rekao je Popović i dodao da je teško predvidjeti kakva će situacija biti na tržištu nekretnina u budućem periodu.

Slična situacija je i u Trebinju gdje se u posljednje vrijeme cijena stanova niti povećava, niti smanjuje.

Za metar kvadratni stana u najvećem gradu u Hercegovini potrebno je izdvojiti od 1.300 do 2.000 maraka. "Cijena zavisi od lokacije, godine gradnje, spratnosti, ali i kvadrature stana", rekao je vlasnik Agencije za nekretnine "Tviko" u Trebinju Vaso Milić i dodao da se u ovom gradu stanovi grade, ali da kupaca nema.

Na tržištu nekretnina u Bijeljini, gdje se cijene stanova kreću od 1.100 do 1.700 KM, takođe nema promjena, a u agencijama za nekretnine ističu da je glavni razlog za to slaba kupovna moć.

"Cijene stanova prethodnih godina su padale i građevinskim firmama više se ne isplati da obaraju cijene nekretnina, ali ni da grade nove zgrade", kazali su u agencijama u Bijeljini.

Građevinci

U građevinskim firmama su kazali da je zbog velikog broja izgrađenih i neprodatih stanova stanogradnja u posljednje vrijeme stala.

"Zbog slabe kupovne moći rijetki su oni koji kupuju stanove. Zbog toga investitori grade onoliko koliko mogu prodati kako ne bi zarobili kapital", kazali su u građevinskom preduzeću "Krajina" u Banjaluci.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije