Sberbank će skoro petinu Mercatorovih dionica prodavati na dražbi 7. srpnja

22.06.2017. 12:59 / Izvor: HINA
Sberbank će skoro petinu Mercatorovih dionica prodavati na dražbi 7. srpnja

Te dionice Agrokora Todorić je Sberbanku bio dao kao zalog za kredit od 100 milijuna eura.

Ruska banka Sberbank koja je nizozemskoj tvrtki Agrokor Investments  B.V. u vlasništvu Ivice Todorića ovih dana zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora, te će dionice ponuditi na dražbi koja se održava 7. srpnja u 14 sati, objavili su slovenski mediji koji se pozivaju na priopćenje Sberbanka, objavljeno u slovenskom poslovnom listu Finance.

Početnu cijenu za taj paket dionica slovenskog trgovačkog lanca Sberbank je postavio na 40,58 milijuna eura, prenosi Hina. 

Te dionice Agrokora Todorić je Sberbanku bio dao kao zalog za kredit od 100 milijuna eura koji je dobio od ruskog kreditora i na njih se ne odnosi lex Agrokor, a pretpostavlja se da Sberbank svojim potezom želi nadoknaditi dio potencijalnog gubitka kao jedan od većih kreditora hrvatskog koncerna.

Mediji su posljednjih dana špekulirali o tome da slovenska vlada razmišlja o ponovnom stjecanju vlasničkog udjela u trgovačkom lancu sa 11.000 zaposlenih u Sloveniji, od kojega je ovisan i velik broj zaposlenih prehrambenoj industriji, no slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je u četvrtak da Slovenija neće sudjelovati na dražbi na kojoj će Sberbank prodavati 18,53 posto dionica Mercatora.

"Slovenija na dražbi Sberbanka neće sudjelovati", kazao je Počivalšek u izjavi za javnost, dodavši da je intencija slovenske vlade da dođe do pozitivnog raspleta za Mercator koji je od 2014. godine u vlasništvu posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital