Amina Karić: Žena čiji tim pomjera granice

25.10.2016. 10:16 / Izvor: Akta.ba

Amina Karić svoju karijeru je započela u Sarajevu, a potom je ratni vihor odnosi u SAD.

Nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta, smjer računarstvo i informatika Amina Karić svoju karijeru je započela u Sarajevu kao programer u firmi koja se bavila razvojem software-a, a nakon toga kao prvi zaposleni u IT odjelu banke.

Ratni vihor je odnosi u Sjedinjene Američke Države, gdje je više od deset godina radila kao software developer.

"Svuda je lako raditi kada znate svoj posao", kaže ova ambicioza žena koja se vratila u rodni grad i danas je Vice President of Operations u Authority Partners Sarajevo. U ovoj kompaniji je najprije počela na mjestu software inženjera, gdje je nekoliko godina paralelno obavljala i inženjerske i manadžerske dužnosti.

Vraćajući priču na početak razvoja kompanije u BiH Amina, kaže kako u našoj zemlji ima dosta odličnih kompanija, a Authority Partners koja je na našim prostorima prisutna već 12 godina i sama je jedan od primjera da je nebitno u kojoj zemlji živite ako se bavite IT sektorom.

"Nimalo se ne razlikuje rad u Authority Partners od rada u najboljim kompanijama u SAD, jer smo mi samo fizički smješteni u BiH, a svi naši klijenti su vrhunskog svjetskog kvaliteta, i posluju na najzahtjevnijim svjetskim tržištima", kaže Amina, pojašnjavajući kako radeći u Authority Partners-u uposlenici imaju priliku razgovarati sa globalno respektabilnim klijentima, razmjenjuju iskustva sa najboljim inžinjerima, što vremenom daje priliku da se dostigne nivo stručnosti koji je zavidan i u svijetu.

Prošle godine ova kompanija je otvorila i Centar u Tuzli, a s obzirom na višedecenijsku inženjersku tradiciju,  Karić se nada se da će broj mladih koji se bave informatikom u Tuzli svakim danom biti sve veći.

"Cijela naša regija je rasadnik kvalitetnih pojedinaca, a dobre i kvalitetne kadrove ćete dobiti ako u njih uložite", ističe Amina.

Ono čime se osim porodice, muža koji je u IT sektoru i kćerke, gimnazijalke koja će najvjerovatnije maminim i tatinim stopama, ponosi ova žena je njen tim u kojem je više od 200 ljudi u BiH i jedan broj konsultanata u SAD-u.

"Kolege i kolegice sa kojima radim su entuzijastični i profesionalni, oni svojom posvećenosću poslu pomjeraju granice. Authority Partners godinama nesebično podržava razvoj IT industrije u BiH. Prije dvije godine smo otvorili Authority Partners LAB, gdje kroz posebno dizajnirane 'internship' programe dajemo šansu  polaznicima – uglavnom studentima informatike, da potpuno besplatno, rade na usavršavanju svojih znanja, kako bi se što bolje pripremili za prve poslove. Kroz ovaj program je do sada prošlo više od 180 mladih ljudi, od kojih dosta radi u kompaniji Authority Partners", kaže Karić, ističući kako je  Authority Partners kompanija, organizovanog, predanog rada, posvećena ciljevima, uz konstantnu brigu za ljude i odgovornost prema zajednici u kojoj djeluju.

 

 BEZ MUŠKO-ŽENSKIH POSLOVA U IT SEKTORU

S obzirom da današnja žena na leđima nosi veliki teret, prvo je majka, pa sve ostalo, posao u IT sektoru djeluje pomalo muški za većinu žena, međutim naša sagovornica misli drugačije.  

"Razlike u spolovima, bar što se tiče IT industrije su minorne i žene mogu u ovom polju napredovati i biti jednako uspješne kao i muškarci. Jedini kriterij je znanje."

 Njena životna filozofija je "Biti dobar čovjek".

Ponosna je na uspjehe svojih prijatelja i poznanika. "Čast je družiti se sa ljudima koji su uspješni u poslovima kojima se bave, a uz to su i dobri ljudi."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti