Maid Jabandžić: Igraj pošteno i ne brini se

02.09.2016. 11:15 / Izvor: Akta.ba

Svega ovoga ne bi bilo kaže Maid da nije bilo podrška porodice koja je ključan faktor njihovog razvoja

Da se može biti uspješan u Bosni Hercegovini dokazuje primjer Maida Jabandžića prvog čovjeka tešanjske kompanije Madi koju je 1989. godine pokrenu njegov otac Ishak sa bratom Mujom.

Najprije su otvorili trgovinu koja se bavila prodajom mješovite robe. Planskim razvojem i predanošću vlasnika i uposlenih javlja se potreba za proširenjem kapaciteta u ovoj oblasti, tako da od 1997. godine firma Madi ulazi u posao prodaje bijele tehnike najprije u industrijskoj zoni u Bukvi (općina Tešanj), a potom i u Matuzićima (općina Doboj Jug).

Prateći potrebe tržišta u prehrambenoj industriji, a u skladu s poduzetnošću tešanjskih privrednika, 2000. godine značajna sredstva uložena su u proizvodnju pilećih proizvoda, što je odredilo konačno pozicioniranje firme Madi.

Od 2007. godine uvode i program polutrajnih proizvoda, i danas se na tržištu širom Bosne i Hercegovine pojavljuju s oko 80 proizvoda.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Maid Jabandžić kaže kako kako je za uspjeh potrebno puno elemenata koji se moraju poklopiti kako biste zaista to i bili. To je prije svega ponosno ističe jaka i sigurna porodica. Također, potrebno je puno truda i odricanja naročito u ovom ambijentu kada morate biti i dodatno ambiciozni i uporni da biste ostvarili rezultate kakve danas bilježi Madi.

U šali kaže kako je recept uspjeha porodice Jabandžić stogo čuvana tajna.

"Madi je preduzeće koje je zadnje četiri godine raslo u prosjeku blizu 40 posto na godišnjem nivou, što je zaista svojevrstan podvig a recept je poznat: red, rad, disciplina, kontrola i prisutnost", kaže Jabandžić, dodajući kako mnogo pažnje posvećuju marketingu radeći ciljano i s temom. Tako da sve što su uradili do sada su uradili kvalitetno. Stoga, poručuje: "Igraj pošteno i ne brini se."

Svega ovoga ne bi bilo kaže Maid da nije bilo podrška porodice koja je ključan faktor njihovog razvoja. Brat Edin je Izvršni direktor, tu su i roditelji koji su stvorili malo porodično carstvo u Tešnju, i koji su iako u penziji dosta aktivni i velika podrška. Tu su i tri princeze Sarah, Dalal, Nadia i supruga Sanda koje su njegova mirna luka i bez kojih njegova energija ne bi bila na ovome nivou koju sad ima.

Stoga slobodno vrijeme rado posveti njima, kada stigne ode i do teretane čisto rekreativno, radi forme i dobrog društva. Otkriva kako voli njemačke ovčare, trenutno ima dva, tako da mu je to neka vrsta hobija i zabave." U fokusu je mladi mužijak Ikar oko kojeg svi brinemo i koji je pravo mezimče."

 

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti