Propala deložacija Tesla Puba u vlasništvu Denisa Stojnića

20.06.2017. 15:51 / Izvor: Akta.ba
Propala deložacija Tesla Puba u vlasništvu Denisa Stojnića

Iz Općine Stari Grad je saopćeno da je Denisu Stojniću, zbog neplaćanja duga za zakup u iznosu od 370.000 KM, naloženo da napusti prostorije u roku od osam dana.

Povodom neuspjele deložacije zakupca Denisa Stojnića iz poslovnog prostora u ulici Saliha Hadžihuseinovića Muvekita br 1. koja je zakazana jutros u 09,00 sati, u Općini Stari Grad održana je vanredna press konferencija. Prisutnim su se obratili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i savjetnik načelnika Nermin Pećanac.

Načelnik Hadžibajrić nije želio ulaziti u detalje samog postupka, kazavši da će javnost o tome biti upoznata kroz saopćenje, ali se osvrnuo na dešavanja prilikom pokušaja deložacije.

"Ne bih pridavao veliku pažnju osobi koja se deložira, s obzirom da smo do danas iselili 42 korisnika zbog neplaćanja zakupa, i nismo imali nikakvih problema – dakle ovo je redovni postupak. Ono što želim istaći ovom prilikom da su organi, od kojih smo trebali imati pomoć pri današnjoj akciji, a to je policija Stari Grad, totalno zakazali. Danas je na ovom ispitu pala država, nama je onemogućeno da uđemo u prostorije koje su vlasništvo Općine Stari Grad", kazao je Hadžibajrić.

"Njihov izgovor je da im nismo najavili deložaciju, a mi njih nismo ni zvali zbog deložacije. Sve što je trebalo je da legitimišu dvije NN osobe koje su stajale na ulazu u objekat,", pojasnio je on. Hadžibajrić je najavio da će se postupak deložacije nastaviti sve dok zakupac ne napusti općinski prostor.

Savjetnik načelnika Nermin Pećanac naglasio je da se ovdje ne radi ni o kakvom ličnom sukobu, već sukobu države protiv onih koji ne poštuju njena pravila.

"Govorimo o prostoj činjenici, a to je dug od 373.000 KM. U Općini Stari Grad niko nema pravo reći da se taj dug neće naplatiti. Kako objasniti ljudima da neko neće da plati dug od 373.000 KM, a tim sredstvima možete sanirati osam klizišta u Starom Gradu, ili izgraditi petnaest potpornih zidova. Niko nema pravo oprostiti taj dug", kazao je Pećanac. Dodao je da je duboko razočaran ponašanjem policije, te da se Općina namjerava obratiti policijskom komesaru KS i načelniku Prve policijske uprave i zatražiti odgovore.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina kazao je da je ovo jedna vanredna situacija u kojoj je država pala na ispitu. "Općina i Općinsko vijeće su pokušali sve kako bi se riješio problem, nažalost nismo uspjeli. Ovo je novac građana zbog čega se ne može odustati", kazao je Pušina. On je iznio podatak do kojeg je došao, a to je da navedeni zakupac ima poslovni prostor i u općini Centar, u ulici Goruša, za koji nije dobijena upotrebna dozvola zato što se izašlo iz okvira onoga što je Općina Centar ponudila.

"Dakle, ovdje se radi o kršenju propisa, ne samo u Općini Stari Grad, nego i u Kantonu, Federaciji i državi BiH", kazao je Pušina.

Denis Stojnić i njegovi advokati danas su istakli da se zapravo radi o sprovođenju sile i samovolje načelnika, koja nije u skladu sa zakonom.

"Došli smo do toga da su snaga načelnika i njegove nezakonite radnje jače od suda i pravna sigurnost je dovedena u pitanje", kazao je Stojnićev advokat Damir Alagić jutros tokom pokušaja deložacije.

Advokat Damir Alagić ističe da je Općinski sud donio rješenje kojim je određeno da se 17.8.2017. godine obavi uviđaj na licu mjesta uz prisustvo vještaka građevinske-arhitektonske struke kako bi se izvršio premjer i kako bi se utvrdila struktura i stvarna kvadratura ovog poslovnog prostora, ali da je načelnik odlučio prije toga da deložira Stojnića.

Inače, kako se navodi u saopćenju, zakupcu Denisu Stojniću je ugovor o zakupu koji je potpisao sa Općinom Stari Grad istekao 31.12.2016. godine i od tada nije produžen. Općina Stari Grad je 17. juna, 2015. godine objavila javni oglas o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ulici Saliha Hadžihuseinovića Muvekita br 1, ukupne površine 167m2. Denis Stojnić je za predmetni poslovni prostor ponudio cijenu od 105,00 KM po m2, te mu je kao najpovoljnijem ponuđaču isti i dodijeljen.

Općina Stari Grad je sa Denisom Stojnićem zaključila ugovor o zakupu predmetnog poslovnog prostora 03. septembra, 2015 godine sa cijenom od 20.515,95 KM mjesečno. Kako imenovani nije ispunjavao ugovorne obaveze, tj.nije plaćao zakupninu, pred Općinskim sudom u Sarajevu putem Pravobranilaštva Općine Stari Grad pokrenut je sudski spor za naplatu duga. U cilju iznalaženja kompromisnog rješenja, u prethodnom periodu pokušao se postići dogovor i potpisati Sporazum o vansudskoj nagodbi sa Denisom Stojnićem, a koji bi bio u najboljem interesu za obje strane. Ovakav zaključak donijelo je i Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo u januaru, ove godine.

Nakon višemjesečnih pregovora i brojnih pokušaja postizanja sporazuma, Denis Stojnić na kraju nije prihvatao ponuđeni način isplate dugovanja. Naime, načelno je postignut dogovor oko cijene (a, u skladu sa Odlukom o zakupu poslovnih zgrada i prostorija) i ona bi iznosila 63 KM po m2 za prizemlje i 31,5 KM po m2 za galeriju. Međutim, Općina je postavila uslov da Stojnić dug nastao do 31.12.2016. godine mora isplatiti jednokratno, u cjelosti – što je preduslov za potpisivanje ugovora za 2017. godinu. U tom slučaju, dug iz 2017. godine bi mogao platiti u ratama, no on to nije prihvatio. Kada su iskorišteni svi mehanizmi za kompromisno rješenje, pristupilo se deložaciji iz prostora.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti