Blizu sporazum kreditora sa Atinom

22.05.2017. 09:42 / Izvor: SRNA
Blizu sporazum kreditora sa Atinom

Atini su neophodna sredstva da bi otplatila dugovanja od 7,5 milijardi evra koji dolaze na naplatu u julu.

Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pjer Moskovisi izrazio je uvjerenje da bi sporazum između Atine i njenih kreditora mogao biti postignut na sutrašnjem sastanku ministara finansija evrozone u Briselu.

Atini su neophodna sredstva da bi otplatila dugovanja od 7,5 milijardi evra koji dolaze na naplatu u julu.

"Veoma smo blizu sveobuhvatnom sporazumu, Grčka je preuzela svoje odgovornosti", rekao je Moskovisi, misleći pri tom na mjere štednje koje su poslanici grčkog parlamenta usvojili kasno uveče u četvrtak 18. maja.

On je izrazio želju da i oni, koji su partneri Grčke, preuzmu svoju odgovornost.

Grčka je nešto ranije poručila svojim međunarodnim kreditorima da ne bi trebalo da bude izgovora za odgađanje isplate finansijske pomoći pošto je Atina ispunila svoje obaveze usvajanjem novih mjera štednje.

Poslanici grčkog parlamenta usvojili su u noći između četvrtka i petka novu rundu mjera štednje čime se Vlada u Atini nada da će osigurati novu tranšu pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Nacrtom zakona predviđeno je 4,9 milijardi evra smanjenja penzija i poreskih olakšica u periodu između 2018. i 2021. godine. Nacrt je usvojila većina od 153 poslanika iz vladajuće koalicije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU