Crna Gora ispunila ključne uslove za početak sprovođenja punog IPARD-a

30.06.2017. 11:08 / Izvor: Agencije
Crna Gora ispunila ključne uslove za početak sprovođenja punog IPARD-a

Crna Gora je ispunila ključne uslove koji se odnose na uspostavljanje administrativne strukture neophodne za početak sprovođenja IPARD-a.

Crna Gora je ispunila ključne uslove koji se odnose na uspostavljanje administrativne strukture neophodne za početak sprovođenja IPARD programa, kroz koji će crnogorska poljoprivreda krenuti sa povlačenjem ranije obezbijeđenih 40 miliona eura bespovratne podrške iz EU.

Ovo je danas saopštio predstavnik EU, šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj iz EK, Liam Breslin, na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Evropske unije, održanom u Podgorici. Riječ je još jednom sastanku Odbora za nadgledanje IPARD II programa, u čijem radu učestvuju i predstavnici poljoprivrednih proizvođača, koji se održava sa ciljem što uspješnije pripreme administracije i poljoprivrednih proizvođača za korišćenje IPARD sredstava.

Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II 2014-2020 (IPARD II program) usvojen je od strane EK komisije 20. jula 2015. godine, a od strane Vlade Crne Gore 10. septembra 2015. godine. Kroz sprovođenje ovog Programa, crnogorskoj poljoprivredi na raspolaganju je oko 40 miliona eura bespovratnih sredstava, što je potencijalno oko 80 miliona novih investicija. Priprema administrativnih struktura u Crnoj Gori u cilju akreditacije za početak korišćenja IPARD sredstava u završnoj je fazi.

Predstavnika EK, Liam Breslin, pohvalio je tom prilikom dosadašnji rad Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ističući da su gotovo u potpunosti ispunjene preporuke revizora u cilju dobijanja ovlašćenja za izvršavanje budžetskih zadataka. On je kazao da su praktično stvoreni uslovi za početak sprovođenja IPARD programa, odnosno objavljivanje prvog javnog poziva, što se, prema njegovoj procjeni, može očekivati u narednom periodu.

Paralelno sa aktivnostima na akreditaciji struktura za korišćenje IPARD-a, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pravovremeno je radilo na pripremi poljoprivrednih proizvođača, odnosno podizanju njihovih apsorpcijskih kapaciteta, kako bi bili spremniji za korišćenje ovih sredstava. Najznačajnija priprema, svakako, predstavlja iskustvo kroz sprovođenje IPARD like projekata bespovratne podrške kroz koje su i proizvođači, ali i administracija, posebno stručne i savjetodavne službe, postigli značajan stepen napretka u tom pravcu. Poseban segment pripreme predstavlja informisanje i edukacija poljoprivrednika.

U prethodnom periodu, održan je niz informativnih radionica na temu IPARD-a. Saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima u pravcu njihovog boljeg informisanja i pripreme za povlačenje raspoloživih sredstava IPARD-a biće intenzivirana u susret objavljivanju prvog javnog poziva za dodjelu sredstava, ali i tokom sprovođenja.

Kroz rad Odbora nadgledanje, realizovane su i dodatne proceduralne pretpostavke za dostupnost zvaničnih informacija korisnicima, kao i ostale komunikacione aktivnosti. Crna Gora bila je u obavezi da osnuje IPARD II odbor za nadgledanje u skladu sa sporazumom koji je potpisan između Vlade Crne Gore i Evropske komisije, a tiče se pravila sprovođenja finansijske podrške EU Crnoj Gori kroz instrument pretpristupne podrške (IPA) i to za oblast „Poljoprivreda i ruralni razvoj“.

Članovi IPARD II odbora su predstavnici institucija koje su uključene u sam proces sprovođenja IPARD II programa, kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača, odnosno udruženja iz različitih sektora poljoprivredne proizvodnje, ali i predstavnici nevladinog sektora. Odbor je odgovoran za izvještavanje, monitoring i evaluaciju sprovođenja IPARD II programa.

Periodično razmatra napredak u postizanju ciljeva, ostvarivanju planiranih outputa i rezultata postavljenih Programom i raspravlja o svim problematičnim pitanjima i aktivnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU