EU nakon Brexita želi veću eurozonu

26.05.2017. 10:48 / Izvor: HINA
EU nakon Brexita želi veću eurozonu

Prijedlozi će biti predstavljeni idućeg tjedna u sklopu šireg plana o budućnosti eurozone koji će pak biti sastavni dio reformi Europske unije.

Europska komisija nastojat će učiniti eurozonu atraktivnijom za zemlje Europske unije koje još nisu njezine članice kako bi se ojačalo europsko jedinstvo nakon izlaska Velike Britanije, kazao je povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici.

Prijedlozi će biti predstavljeni idućeg tjedna u sklopu šireg plana o budućnosti eurozone koji će pak biti sastavni dio reformi Europske unije.

Poseban je poticaj takvim planovima jačanje euroskeptičnog raspoloženja širom Unije.

"Pokušat ćemo izraditi dovoljno atraktivan okvir, nešto kao ponudu koju se ne može odbiti kao što bi rekli u filmovima", pojašnjavao je Moscovici u utorak novinarima koji su htjeli znati pojedinosti njegovih prijedloga o "dovršetku ekonomske i monetarne unije do 2025. godine".

Članice Europske unije uz izuzetak Britanije i Danske obvezne su usvojiti euro, iako bez konkretnih rokova.

Moscovici je naglasio da bi zemlje trebale postupno ići prema usvajanju eura, napominjući ipak da Komisija nema ovlasti niti će siliti zemlje da usvajaju zajedničku valutu u određenom roku.

Javnost u pojedinim zemljama EU izvan eurozone nije naklonjena pristupanju zoni primjene zajedničke europske valute, ističe Reuters.

Tako se u Poljskoj prema anketi Eurobarometera objavljenoj u prosincu 57 posto ispitanika izjasnilo protiv eura. Uvođenju zajedničke europske valute snažno su se usprotivili i građani Velike Britanije, Češke, Švedske, Danske i Bugarske dok su građani Mađarske, Hrvatske i Rumunjske većinom poduprli pristup eurozoni.

Moscovici je istaknuo i da će nakon Brexita eurozona dominirati gospodarstvom Europske unije, što će po njegovim riječima biti dodatni poticaj za usvajanje zajedničke valute.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU