Diplomatski zimski bazar podržao SOS Program Jačanja porodica

14.02.2017. 14:17 / Izvor: Akta.ba
Diplomatski zimski bazar podržao SOS Program Jačanja porodica

Na održanoj press konferenciji, Caroline Ferguson naglasila je da se ovako značajan iznos prikupio zahvaljujući nevjerovatnoj darežljivosti svih sponzora.

Prva subota u mjesecu decembru 2016. godine bila je rezervisana za Diplomatski bazar, održan u dvorani Mirza Delibašić, Skenderija. Skoro 40 ambasada i više od 70 nevladinih organizacija i izlagača iz cijele BiH, okupili su se kako bi bili dio najveć‡eg Diplomatskog zimskog bazara ikada. Tokom održavanja bazara, prikupljeno je nevjerovatnih 130 000 KM.,  za devet dobrotvornih organizacija u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Doboju i okolici Srebrenice.

Na održanoj press konferenciji 10.02.17. godine, Caroline Ferguson, supruga britanskog ambasadora u BiH je naglasila da se ovako značajan iznos prikupio zahvaljujuć‡i nevjerovatnoj darežljivosti svih sponzora.

Na bazaru je zabilježen do sada najveć‡i broj posjetilaca, a diplomatska zajednica, zajedno sa domaćinima, naporno je radila kako bi tu decembarsku subotu učinila zabavnom, ali i prikupila prijeko potreban novac za djecu u potrebi u BiH.

"Za nas u organizacionom odboru, djeca su uvijek u fokusu-kako tokom samog događ‘aja, tako i jer su oni ti koje podržavamo rezultatima događ‘aja", rekla je Sandy Horowitz, supruga zamjenika američke ambasadorice u BiH, te dodala "Djeca koju mi podržavamo putem ovih organizacija su često nevidljiva i marginalizirana – oni nisu birali okolnosti u kojima žive, bilo da su siromašni ili imaju posebne potrebe, i mi se nadamo da će naša finansijska podrška pomoći da se poboljša kvalitet njihovog života".

Organizacija SOS Dječija sela BiH, jedna od devet humanitarnih organizacija, podržana je iznosom od 20.000 KM za SOS Program Jaćanja porodica u Srebrenici.

Glavni cilj Programa je da se prevenira odvajanje djece od njihove porodice porijekla, ali i da se značajno poveć‡a kvalitet života i poštivanje dječijih prava u porodicama koje su, prema Porodičnom zakonu i SOS ključnim dokumentima, prepoznate kao rizične. SOS Dječija sela BiH implementiraju Programe Jačanja porodica pored Srebrenice i u Sarajevu, Goraždu, Mostaru, Maglaju i Gračanici. Pomažuć‡i 330 porodica sa 831 djetetom da ostanu na okupu, Organizacija se bavi ne samo posljedicama već‡ i korjenom problema, štiteć‡i tako djecu od mogućeg razdvajanja od roditelja i sticanja statusa djeteta bez roditeljskog staranja.

"Sretni smo da je organizacijski odbor Diplomatskog zimskog bazara, potvrdio kvalitet rada SOS Dječijih sela BiH i ponovno nam ukazao povjerenje dodjelom donacije prikupljene tokom decembarske subote. Ovakva podrška čini nas ponosnim i motivira da i dalje nastavimo, surađujuć‡i sa lokalnom zajednicom, unaprjeđ‘ivati uvjete života 112 porodica i njihove djece u Srebrenici". rekao je Amir Omanović‡ nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH na press konferenciji prilikom uručenja čeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi