Nakon 25 godina Društvo Crvenog krsta BiH u svojim prostorijama

14.07.2017. 13:10 / Izvor: Fena

U Sarajevu su nakon 25 godina ponovo otvorene prostorije Društva Crvenog krsta BiH

Zahvaljujući donacijama međunarodnih i domaćih institucija u Sarajevu su nakon 25 godina ponovo otvorene prostorije Društva Crvenog krsta BiH u zgradi koja je uništena granatiranjem 1992. godine.  

Tim povodom, ispred ulaza zgrade vrpcu su presjekli zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić.  

"Velika je čast stajati ispred ove zgrade u centru Sarajeva koja je podignuta 1928. godine, a proglašena nacionalnim spomenikom 2009. i što su međunarodni i domaći donatori uspjeli skupiti sredstva za adaptaciju zgrade. Posebno zahvaljujem američkoj ambasadi te italijanskom i španskom crvenom krstu", izjavio je Jović.

Crveni krst u BiH postoji već 105 godina i nemjerljiv doprinos daje posebno najugroženijoj kategoriji stanovništva. Njihov rad, dodaje Jović, u kontinuitetu prati Vijeće ministara BiH, a resorno ministarstvo za Crveni krst godišnje izdvaja 150.000 KM.

Donaciju za radove na primarnoj konstruktivnoj sanaciji osigurao je Specijalnog fond američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa.

"Dali smo dva različita doprinosa. Prvo smo pomogli da se uklone ruševine i da se počne s renovacijom zgrade, a zatim smo omogućili unutarnje popravke", kazala je ambasadorica Cormack.

Predsjednik Društva Crvenog krsta BiH Rajko Lazić zahvalio je donatorima, te izrazio zadovoljstvo što se Crveni krst "konačno vratio u svoju kuću".

"Dosada smo na iznajmljivanje prostora za sjedište Crvenog krsta dali više od 800.000 KM. To su bačena sredstva te smo sretni što sada prijatelje BiH možemo dočekati na ovoj adresi", rekao je Lazić.

Istakao je da je italijanski Crveni krst osigurao dodatne fondove za radove na kompletnom pokrivanju objekta.

Zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu podignuta je u sklopu akcije izgradnje većeg broja objekata Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije krajem dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka.

Osim Društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine u zgradi je bilo smješteno i kultno okupljalište Sarajlija kino Sutjeska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi