Za nastavak rada Rock škole Mostar 180.000 maraka

15.05.2017. 13:48 / Izvor: Akta.ba
Za nastavak rada Rock škole Mostar 180.000 maraka

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) sa 180.000 KM podržao je rad Rock škole Mostar.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) sa 180.000 KM podržao je rad Rock škole Mostar koja koristeći muziku kao sredstvo povezuje mlade iz podijeljenih zajednica Mostara.

Ugovor o dodjeli sredstava u ponedjeljak, 15.05.2017. godine u Sarajevu su potpisali Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Orhan Maslo, direktor Udruženja “Rok škola Mostar”.

Polaznici Rock škole Mostar zbog nedostatka sredstava strahovali su od njenog zatvaranja, ali će dodijeljena sredstva osigurati realizaciju aktivnosti tokom naredne tri godine.

Rock škola Mostar mladima omogućava da uče svirati, raditi u bendu, upoznaju historiju urbane muzike i muzičku teoriju, iskažu svoju kreativnost i izrastu u zrele muzičare. Škola mlade ne obrazuje samo muzički, već kroz muzičke radionice i druženja povezuje mlade, bori se protiv etničkih barijera i predrasuda među mladima.

"Tužno je da o mladima pričamo kao o marginaliziranim grupama, ali smo sretni da su osigurana sredstva za nastavak rada Rock škole Mostar. Ova muzička priča okuplja više od 100 mladih, ne samo iz Mostara, već sa prostora cijele Hercegovine. Mladi se muzički obrazuju i istovremeno upoznaju jedni druge, prevazilaze predrasude i uče da poštuju i cijene različitosti", poručio je Orhan Maslo, direktor Udruženja “Rock škola Mostar”.

Cilj inicijative je pokazati primjerom da je normalna i funkcionalna međuetnička saradnja moguća, te da daje odlične rezultate među mladima koji su spremni etničke razlike staviti u drugi plan, a fokusirati se na umjetnost.

"Nama je zadovoljstvo podržati inicijativu koja brine o mladima, boljem kvalitetu njihovog života, te koja se u konačnici suprostavlja segregaciji među mladim ljudima u Bosni i Hercegovini", istakao je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Tokom dosadašnjeg rada Mostar Rock škola organizivala je oko 40 koncerata, učestvovala u međunarodnim razmjenama mladih, ugostila velika svjetska muzička imena, te organizovala muzičke kampove za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi