Biblioteka UNSA-e bit će izgrađena do 2019. godine

28.01.2017. 10:29 / Izvor: Avaz.ba
Biblioteka UNSA-e bit će izgrađena do 2019. godine

Početak radova očekuje se za nešto više od godinu dana, nakon što sve potrebne procedure budu završene.

Početak procedure izgradnje zgrade biblioteke Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u Kampusu ozvaničen je jučer, nakon što je potpisan ugovor s izabranim konsultantom izrade izvedbenog projekta.

Ugovor su potpisali rektor UNSA-e Rifat Škrijelj i Muhamed Saif Aldin Ibrahim el-Turkmani, izvršni potpredsjednik firme "Saud-consult", koja je odabrana za konsultanta, zajedno s firmom "Aksa" iz Zenice.

Početak radova očekuje se za nešto više od godinu dana, nakon što sve potrebne procedure budu završene, dok je završetak izgradnje planiran za 2019. godinu.

Škrijelj je naglasio da je izgradnja biblioteke od velike važnosti za BiH te da je to jedan od  ajznačajnijih projekata u novijoj historiji UNSA-e.

Saudijski fond osigurao je oko 17 miliona dolara za ovaj projekt, dok se BiH međunarodnim ugovorom obavezala na finansiranje pratećih aktivnosti projekta u iznosu od oko pet miliona KM.

Adnan Pašić, projekt-menadžer izgradnje i opremanja biblioteke, kazao je da će do milion knjiga moći stati u zgradu biblioteke, koja ćebiti na usluzi studentima, istraživačima te najširoj čitalačkoj publici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije