Bijeljina u partnerstvu sa Njemačkom za energetsku efikasnost

10.09.2013. 10:53 / Izvor: eKapija.ba
Bijeljina u partnerstvu sa Njemačkom za energetsku efikasnost

Konzorcijum ima ulogu konsultanta na projektu "Konsultovanje o energetskoj efikasnosti u BiH" koji, preko Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju, finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Saradnja na upravljanju energijom u Gradu Bijeljina, razvijanje svijesti i motivacije za poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno, korištenje obnovljivih izvora energije, jačanje kapaciteta Gradske uprave za upravljanje energijom, usklađivanje sa zakonima ipropisima na nivou Republike Srpske i BiH u oblastima energetike, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije iemisijeugljen-dioksida – neki su od najvažnijih ciljeva potpisanog Memoranduma o razumijevanju između Grada Bijeljina i konzorcijuma GFA Consulting Group GmbH i INTEGRATION Umwelt&Energie GmbH iz Njemačke.

Konzorcijum ima ulogu konsultanta na projektu "Konsultovanje o energetskoj efikasnosti u BiH" koji, preko Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju, finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Prilikom potpisivanja Memoranduma, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podsjetio da je Grad Bijeljina, pristupom „Sporazumu gradonačelnika“ („Covenant of Mayors“) preuzeo obavezu da do 2020. godine smanji emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto, a da je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa partnerima iz Njemačke korak ka tom cilju. Gradonačelnik Mićić je istakao i da Semberija ima značajne alternativne izvore energije, prije svega geotermalne vode i energiju sunca i da je jedan od važnih zadataka za naredni period stvaranje mogućnosti za njihovo korištenje:

"Taj cilj smo postavili kako zbog zaštite životne sredine, tako i iz ekonomskih razloga koji se time postižu – direktnih ušteda koje se postižu zamjenom tradicionalnih energenata, kao i indirektne dobiti od očuvanja zdravog okruženja".

U ime konsultanta na ovom projektu, Memorandum je potpisao Brijan Šijercer koji je naglasio da je Bijeljina već pripremila akcioni plan upravljnja energijom, a da je naredni izazov sprovođenje tog plana i privlačenje investitora koji će doprinijeti njegovom ostvarenju. Dodatni cilj je obrazovanje domaćih stručnjaka koji će u budućnosti raditi na povećanju energetske efikasnosti.

Bijeljina je jedna od četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje su, zahvaljujući napretku u dostizanju energetske efikasnosti, izabrane za nosioce projekta, a tokom dvogodišnje realizacije projekta, biće ostvarena saradnja sa entitetskim asocijacijama lokalnih samouprava, kao i entiteskim fondovima za zaštitu životne sredine.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije