DHL Express otvorio novi sortirni centar u Lajpcigu

26.10.2016. 16:56 / Izvor: Akta.ba

Dalje širenje modernog sortirnog centra naglašava važan položaj Lajpciga unutar DHL globalne mreže.

DHL Express, vodeća međunarodna ekspres kompanija na svijetu, 12. oktobra je zvanično otvorila novi sortirni centar u Lajpcigu. Zahvaljujući objektu sa najnaprednijim mogućnostima sortiranja, glomaznije i teže pošiljke sada se mogu sortirati potpuno automatizovano u najmodernijem evropskom sortirnom centru. Investicija od 230 miliona Eura za proširenje evropskog sortirnog centra je povećao kapacitet procesiranja za oko 50%, što iznosi 150,000 pošiljaka po satu. Kompanija je također kreirala 1,300 radnih mjesta od početka proširenja, dovodeći tako broj zaposlenih u DHL sortirnom centru na oko 4,900. 

"Uspješno otvorenje našeg proširenog sortirnog centra i objekat novog sortirnog centra je sljedeći korak koji još više ističe važnost Lajpciga kao našeg glavnog evropskog ekspres sortirnog centra.", rekao je gdin Frank Appel, CEO za Deutsche Post DHL Grupaciju, na ceremoniji otvaranja 12. oktobra. "Naročito mi je drago da smo mogli kreirati mnoga nova radna mjesta. Kao ključni poslodavac i investitor, veoma smo ponosni da smo u mogućnosti da nastavimo podržavati pozitivan ekonomski razvoj Lajpciga i okolne regije."

Dalje širenje modernog sortirnog centra naglašava važan položaj Lajpciga unutar DHL globalne mreže i odražava odgovor kompanije na kontinuiran dinamičan rast u međunarodnoj ekspres dostavi. Nova tehnologija sortiranja je prvi takve vrste u industriji. Sastoji se od kombinacije različitih inovativnih transportnih tehnologija, omogućavajući  potpuno automatizovano rukovanje paketa težine do 170 kilograma, koje bi u suprotnom bili preteški ili glomazni za standardne transportne trake.  

"Proširenje naših kapaciteta, a posebno uvođenje naše nove tehnologije sortiranja, pruža našim klijentima dvije ključne prednosti: još veću pouzdanost, još većom brzinom", rekao je gdin Ralph Wondrak, generalni direktor DHLLajpcig sortirnog centra. Kroz naše investicije, u mogućnosti smo, ne samo povećati  dnevni kapacitet naših letova, već i da dodatno poboljšamo našu efikasnost.  

Direktor DHL-a u Bosni Hercegovini, gdin Edin Emšo, komentirajući utjecaj ove značajne investicije na klijente u Bosni i Hercegovini , je rekao: "Nove sortirne mogućnosti u Lajpcigu direktno utiču na uvozne i izvozne pošiljke u/iz Bosne i Hercegovine, što će naši klijenti imati priliku da osjete odmah. Ova investicija će ubrzati proces  sortiranja pošiljaka, što će omogućiti još ranije upućivanje prema konačnim destinacijama, a to praktično znači kraće tranzitno vrijeme do dostave konačnom primaocu, posebno za pošiljke većih težina.."  

DHL Express je u Lajpcig sortirni centar uložio ukupno 655.000.000 Eura, uključujući i troškove poboljšanja objekta. 

Novo proširenje je snažan odraz važnosti Lajpcig sortirnog centra za trgovinske aktivnosti u okviru Evrope i širom svijeta. Proširenje uključuje ukupnu površinu od 44,000 kvadratnih metara, od kojih je 40,000 kvadratnih metara skladišni prostor i 4,000 kvadratnih metara moderan kancelarijski prostor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije