EBRD će za rekonstrukciju bolnice u Zenici osigurati 10 miliona eura

21.07.2017. 08:22 / Izvor: Fena
EBRD će za rekonstrukciju bolnice u Zenici osigurati 10 miliona eura

EBRD se obavezala da će povoljnim kreditom podržati rekontrukciju prostora zeničke bolnice i zamjenu termoenergetskog bloka pliskim sistemom grijanja.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) tokom jučerašnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu dogovorili su detalje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta energetske učinkovitosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, u okviru kojeg će se izvršiti i rekonstrukcija medicinskih prostora zeničke bolnice, kao i promjena tehnologije u rada temoenergetskog bloka.

Na sastanku s premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem i menadžerskim timom Kantonalne bolnice Zenica, zamjenica direktora Evropske banke za obnovu i razvoj za lokalnu i okolinsku infrastrukturu Lin O’Grady utvrdila je dogovore oko kreditnog aranžmana Bosne i Hercegovine sa EBRD-om u realizaciji projekta energetske učinkovitosti u Kantonalnoj bolnici u Zenici, koja je izgrađena 1959. godine.

Evropska banka za obnovu i razvoj obavezala se da će povoljnim kreditnim aranžmanom u vrijednosti 10 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od tri godine, podržati investicije za rekontrukciju prostora zeničke bolnice i zamjenu termoenergetskog bloka pliskim sistemom grijanja, s ciljem stvaranja kvalitetnih preduslova za dalji razvoj i reorganizaciju ove ustanove.

"Ovo je vjerovatno najznačajniji projekt u Kantonalnoj bolnici od osnivanja, a koji će nam omogućiti da gotovo potpuno riješimo prostorne probleme i ostvarimo planove o proširenju kapaciteta, reorganizaciji i stvaranju moderne bolničke ustanove. Na ovaj način ćemo riješiti brojne kritične tačke u radu zeničke bolnice, te značajno poboljšati uslove medicinskog tretmana svih pacijenata, ali i ostvarivati značajne uštede", kazao je direktor Kantonalne bolnice Rasim Skomorac.

Prema riječima Lin O'Grady kreditna dokumentacija biće potpisana do kraja godine, a početak radova najavljen je za početak naredne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije