EPBiH predala zahtjev za okolinsku dozvolu za projekt vjetropark Vlašić

12.06.2017. 10:09 / Izvor: Akta.ba
EPBiH predala zahtjev za okolinsku dozvolu za projekt vjetropark Vlašić

U skladu sa koncesijskim ugovorom, predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalirane snage do 50 MW.

JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo dostavila je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, za projekat izgradnje vjetroparka Vlašić.

U skladu sa koncesijskim ugovorom, predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalirane snage do 50 MW, koja se sastoji do 18 vjetroagregata.

Lokacija predloženog projekta se nalazi na Vlašićkom platou u općini Travnik katastarska općina Paklarevo oko 80 km sjeverozapadno od Sarajeva i 6 km sjeverno od Travnika, u Bosni I Hercegovini. Nalazi se u nenaseljenom području oko 15 km sjeverno-zapadno od grada Travnika, na zemljištu u privatnom vlasništvu, koje se prvenstveno koristi za ispašu ovaca.

Inače, projekat VE Vlašić obuhvaćen je "Listom investicionih potencijala FBiH" pod rednim brojem 30 je Vlada FBiH usvojila na sjednici održanoj 24.06.2016. godine.

Vjetroelektrana Vlašić namijenjena je za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora (energije vjetra) i predaju elektroenergetskom sistemu Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju područje energetike i obnovljivih izvora energije. Uz Zahtjev je dostavljen i Plan upravljanja otpadom.

EPBiH želi da ostvari svoje strateške ciljeve, ulaganjem u razvoj vjetroelektrana kao i doprinese ispunjenju međunarodnih obaveza BiH o učešću obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije (prema Akcionom planu za korištenje OIE u FBiH ciljni udio energije iz OIE za FBiH je 41% do 2020.god.) . Vjetroelektrana Vlašić će doprinijeti ostvarivanju tog cilja, i iz tog razloga, je EPBiH pokrenula kampanju mjerenja potencijala vjetra na planini Vlašić, s ciljem izgradnje vjetroelektrane.

Mjerenja vjetropotencijala na lokaciji Vlašić vršena su od 2010. godine na tri mjerne stanice (visine 10m, 30m i 60m) koje su postavljene na različitim lokacijama u blizini i na prostoru koncesionog područja. Analiza mjernih podataka pokazala je da je planirani prostor za VE Vlašić pogodan za izgradnju vjetroelektrane, sa prosječnom godišnjom brzinom vjetra 6,55 m/s na visini od 63.4 metra.

Predložena vjetroelektrana (VE Vlašić) će uključivati do 18 vjetroturbina pristupne ceste i odgovarajuću energetsku infrastrukturu .Očekivana proizvodnja iznosi cca. 115 GWh godišnje (ovisi o izboru vjetroagregata, što će biti tačno definisano u kasnijim fazama razvoja projekta). Očekivani životni vijek vjetroelektrane je oko 25 godina.

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH, jedna je od četiri kompanije koje su dobile koncesiju za iskorištavanje energije vjetra na području planine Vlašić kod Travnika. Kako je portal Akta.ba pisao ranije, koncesiju za iskorištavanje energije vjetra na ovom području imaju još tri privatne firme s mješovitim kapitalom iz BiH, Njemačke i Turske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije