Hoće li propasti projekt "Plava voda"?

01.02.2017. 09:08 / Izvor: Avaz.ba
Hoće li propasti projekt 'Plava voda'?

Radi se o projektu vrijednosti 22 miliona eura, a kojim bi Zenica, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača bili snabdijeveni pitkom vodom.

U Zenici su jučer održane sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice. Na obje sjednice vodila se iscrpljuća rasprava o projektu “Plava voda”. Radi se o projektu vrijednosti 22 miliona eura, a kojim bi Zenica, Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača bili snabdijeveni pitkom vodom.

OSOVINA ZLA

Sav novac već je osiguran kreditima kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope. Sporne su, kako je naglašeno, još samo garancije kako će Grad Zenica vraćati svoj dio kredita, a za koji bi se trebala zadužiti Vlada ZDK uz saglasnost Skupštine.

"Saglasnost na kreditno zaduženje Vlade ZDK trebamo pod hitno dati. Prema pismu od EBRD-a, to moramo uraditi do 31. januara. U suprotnom, projekt će propasti. Ovo pitanje moramo shvatiti krajnje ozbiljno i spasiti ovaj projekt zbog naše djece", rekao je zastupnik Edhem Fejzić (SBB) tokom rasprave.

Da je situacija krajnje alarmantna upozorio je i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice koji je bio na sjednici. Kasumović je kazao da će, ukoliko projekt propadne, Zenica izgubiti i višemilionska bespovratna sredstva, a za sve to je okrivio SDA nazvavši je osovinom zla.

"Ovdje se radi o klasičnoj politizaciji. Grad je bez grijanja, skoro bez čistog zraka, a nema ni adekvatno riješeno vodosnabdijevanje. Tražimo od Skupštine da ispoštuje ono što su ranije dva njena premijera potpisala i ništa drugo. Ne tražimo nijedan fening da Vlada ili Skupština ZDK da za ovaj projekt. Grad Zenica nudi im kompletnu svoju imovinu za ta 22 miliona eura", rekao je Kasumović.

Međutim, Miralem Galijašević, premijer ZDK rekao je da projekt „Plava voda“ neće propasti te da je usmeno dobio potvrdu iz EBRD-a da će rok biti produžen.

SPORNA GARANCIJA

"To su banke koje su nas čekale 20 godina i mogu još čekati. Vlada ZDK je opredijeljena za ovaj projekt. Sporna je garancija Grada Zenica koji treba vraćati taj novac. Tražili smo od gradske finansijske službe garancije da će moći vraćati novac i mi ćemo nakon toga procijeniti da li Grad ima finansijski potencijal ili ne", rekao je Galijašević.

Skupština ZDK je ipak na kraju raspravljala o „Plavoj vodi“ ali nije dala saglasnost na zaduženje kod EBRD-a. Kako je rečeno na kraju sjednice, EBRD će produžiti rok dat Zenici za prikupljanje potrebnih garancija za kredit, a time je bar za sada spašen ovaj projekt. Na jučerašnjoj sjednici su prihvaćeni nacrti zakona o osnovnoj te o srednjoj školi, a usvojen je i Prijedlog zakona o radu ZDK.

HITNA SJEDNICA GV-a

Dok je trajala sjednica Skupštine ZDK jučer je održana i hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj se raspravljalo o projektu „Plava voda“. Na kraju je usvojen  zaključak kojim je Skupštini ZDK upućen zahtjev da hitno donese odluku na osnovu preuzetih obaveza. Zaključeno je da Grad Zenica osigura potrebnu garanciju u imovini. Zadužen je Gradonačelnik da sa Premijerom ZDK nađe rješenje za ovaj projekat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije