IDDEEA gubi dozvolu vrijednu 1,4 miliona KM

19.04.2017. 09:37 / Izvor: Nezavisne novine
IDDEEA gubi dozvolu vrijednu 1,4 miliona KM

10. oktobra ističe rok do kojeg vrijedi građevinska dozvola te da Savjet ministara BiH pod hitno treba da izmijeni svoju raniju odluku o gradnji sjedišta IDDEEA, koja je donesena još 2010.

Ukoliko u najskorije vrijeme ne bude raspisan tender za izbor izvođača radova na izgradnji zgrade Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u Banjaluci, građevinska dozvola za taj projekat vrijedna 1,4 miliona KM će propasti s obzirom na to da joj u oktobru ističe rok važenja.

Na ovoj je upozorio Radivoje Trbić, zamjenik direktora IDDEEA, pojašnjavajući da 10. oktobra ističe rok do kojeg vrijedi građevinska dozvola te da Savjet ministara BiH pod hitno treba da izmijeni svoju raniju odluku o gradnji sjedišta IDDEEA, koja je donesena još 2010. godine. Ta odluka izgradnju zgrade IDDEEA definiše kao projekat za kapitalna ulaganja i usvojena je za period od 2011. do 2014. godine, a kako u tom periodu ništa nije urađeno neophodno je da se napravi nova odluka i rok definiše na period od 2016. do 2020. godine.

"Može doći do toga da ne izaberemo izvođača do tog roka, a onda kada istekne građevinska dozvola mije više nemamo po Zakonu o građenju. Dakle, morali bismo ići u ponovnu proceduru", rekao je Trbić, apelujući na poslanike i Savjet ministara da izmijeni odluku koja čeka od 2015. godine.

On naglašava da je došlo do izmjena zakona koje, između ostalog, podrazumijevaju drugačije projektovanje, što bi u praksi značio da bi, u slučaju da do oktobra ne počnu radovi na izgradnji nove zgrade, kompletna procedura morala ići na početak.

"To bi nam sigurno uzelo najmanje godinu do godinu i po vremena da se ponovo dođe do građevinske dozvole, koju mi već imamo", ističe Trbić.

Inače, "Nezavisne" su još u septembru prošle godine pisale o problemima koji prate izgradnju zgrade IDDEEA u Banjaluci, čija je vrijednost procijenjena na oko 22 miliona KM. Tom prilikom smo najavili da će ova institucija po svemu sudeći ostati bez građevinske dozvole s obzirom na to da se od samog početka na određeni način opstruiše taj projekat.

Jedan od problema je i taj što zgrada treba da se gradi na zemljištu bivše kasarne u Trapistima, koje je dodijeljeno Vladi RS, a koja je IDDEEA ustupila taj prostor na korištenje bez naknade. Određenim krugovima bilo je sporno to što IDDEEA praktično vlastiti objekat gradi na tuđem zemljištu iako je ugovorom definisano da se zemljište ustupa na 99 godina bez ikakve naknade.

O ovome su čak govorili i revizori u jednom od svojih izvještaja, a što je nekima poslužilo da traže knjiženje imovine u Trapistima na državu BiH, do čega barem u doglednoj budućnosti sasvim sigurno neće doći. Za izgradnju zgrade IDDEEA u Banjaluci još ranije bio je raspisivan tender, ali poslije žalbi pojedinih ponuđača on je poništen iako se od samog početka znalo da nisu stvoreni uslovi da počne gradnja tog objekta.

"Nema političke volje da se odluka u Savjetu ministara BiH donese. Tu ne mislim na političku volju predstavnika RS u Savjetu ministara, nego na neke predstavnike iz Federacije BiH. To je moj uti¬sak. ali ne mogu da garantujem", rekao je Trbić.

Kiša pada na servere IDDEEA

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) trenutno je smještena u prostorijama privatne firme koja se prema nezvaničnim informacijama nalazi u stečaju.

Kako tvrde zvaničnici IDDEEA, taj prostor je krajnje neuslovan, ne odgovara uslovima i propisanim standardima potrebnim za rad s ličnim podacima.

'To je problem i za servere, koji ne smiju da stanu nijednog trenutka, a sada je situacija takva da krov prokišnjava na server. U razvojnom smislu smo ugroženi jer ne možemo planirati zanavljanje i širenje i ne znamo dokle ćemo biti u privatnom prostoru. Premještaj jedne takve institucije nije lak jer ona mora da radi 24 sata", rekao je Radivoje Trbić, zamjednik direktora IDDEEA, dodajući da su podaci građana bezbjedni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije