Investicija od 520 mil. eura: Izgradnja TE Banovići počinje naredne godine

29.07.2017. 23:26 / Izvor: Federalna.ba
Investicija od 520 mil. eura: Izgradnja TE Banovići počinje naredne godine

Izgradnja Termoelektrane Banovići mogla bi početi na proljeće naredne godine. Potrebne dozvole trebale bi biti izdate do kraja ove godine.

Izgradnja Termoelektrane Banovići mogla bi početi na proljeće naredne godine. Potrebne dozvole trebale bi biti izdate do kraja ove godine. Izgradnja će trajati oko pet godina, a investicija je vrijedna oko 520 miliona eura. Ovim je data prednost Termoelektrani Banovići u odnosu na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, što je izazvalo mnogo polemike.

Za proizvodnju više od 30 megavata potrebna je saglasnost Vlade i Parlamenta FBiH. Nakon što su oni to učinili, na potezu je resorno ministarstvo. "Ministarstvo će izdati energetsku dozvolu. Banovići će ići u dalju aktivnost. Nadam se da će ući u izradu krajem ove godine, a za 40-ak mjeseci bi trebalo pustiti TE u pogon", kazao je Stipe Buljan, sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Priča o Termoelektrani Banovići počela je davno, još 2010. godine. Mnogi smatraju da je končano došlo vrijeme da bude zaokružena.

"To su strateški važni projekti za BiH. Smatramo da su se stekli uvjeti da oni konačno uđu u fazu realizacije", poručio je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Rudnicima u tuzlanskom bazenu, posebno Kreki i Đurđeviku, Blok 7 jedini je spas, ali i uslov za stabilan energetski sistem u BiH. Prioritenije bi bilo početi ove radove jer, kako kažu, ako do 2026. ne počne izgradnja tuzlanskog bloka, bit ćemo uvoznici struje.

"Za novu otkrivku treba vremena i košta dva miliona maraka, a one se ne prave. Tako će Federacija ostati bez uglja ili će biti jeftinije da ga uvozimo iz Perua, Brazila, a da ovdje ugalj leži", upozorio je Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz Federalne vlade tvrde da se ne radi  o tome da se nekome daje prioritet, jer su i Banovići i Tuzla, zamjenski blokovi, u vlasništvu Federacije. Banovići su došli na red jer aktivnosti u vezi s banovićkim blokom teku brže, a razlika je i u energetskoj vrijednosti uglja.

"Zna se da je ugalj u Banovićima veće energetske vrijednosti, ima više šansi da bude isplativiji. Tamo je cijena megavata koja se predviđa 43 eura. U Tuzli je ugalj manje kalorične vrijednosti i cijena je 52 eura, zavisno od tržišta. Tržiše je prošle godine imalo cijenu 25 eura, sad je oko 100 eura", naveo je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ostalo je još da Elektroprivreda BiH izvrši svoj dio obaveza u vezi s dogovorom o izgradnji TE Banovići, a iz Federalne vlade tvrde da će to biti učinjeno u narednih 15 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije